TEST

Ženski spolni hormoni spas su za muškarce?

 AFP

Da je Covid-19 pogubniji za muškarce nego za žene, pokazuju statistike iz niza zemalja. Zašto je tako, ne zna se točno, no zna se da estrogeni (ženski spolni hormoni) štite žene.

Kako bi testirali učinak ženskih spolnih hormona u borbi protiv Covida-19, znanstvenici su u SAD-u pokrenuli dva klinička pokusa u kojima će oboljelim muškarcima ograničeno vrijeme davati ženske hormone.

Tako su prošli tjedan liječnici na Long Islandu u New Yorku započeli liječenje pacijenata estrogenom, a ovaj će tjedan liječnici u Los Angelesu početi davati muškim pacijentima ženski hormon progesteron, koji ima protuupalna svojstva i potencijalno može spriječiti štetne prekomjerne reakcije imunološkog sustava.

- Upečatljiva je razlika između broja muškaraca i žena na odjelima intenzivne njege, a muškarci očito razvijaju teže simptome - rekla je za New York Timesa dr. Sara Ghandehari, pulmologinja i liječnica intenzivne njege u Cedars-Sinaiu u Los Angelesu, koja vodi klinički pokus ispitivanja učinkovitosti progesterona. Dodala je da muškarci čine 75 posto pacijenata na respiratorima na odjelu intenzivne njege u njezinoj bolnici.

- Zanimljivo je da trudnice, koje su obično ranjiva skupina, ali imaju visoku razinu estrogena i progesterona, pokazuju tendenciju da razviju blaži oblik bolesti, blage tijekove bolesti. Dakle, nešto je u trudnoći zaštitno, pa stoga razmišljamo o ženskim hormonima - rekla je dr. Ghandehari. Preliminarni rezultati kliničkih pokusa bit će poznati za nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:18