OPASNI SASHIMI

Ženu mučilo grlo, mislila je da je prehlađena, ali brzo je uslijedilo iznenađenje: ‘Duga je 4 cm!‘

 Syspeo/Sipa Press/Profimedia
Liječnici su rekli infekciju prouzrokovala mlađa ličinka trećeg stupnja razvoja koja je bila prisutna u njenom sashimiju

Žena iz Tokija imala je neugodan osjećaj u stražnjem djelu grla. Mislila je da će ju uloviti prehlada, ali zaprepastila se nakon što je saznala uzrok svoje boli i iritacije.

Živa glista duga gotovo 4 centimetara našla se u jednom od njenih krajnika. Liječnici iz tokijske bolnice St. Luke uklonili su dugačku crnu glistu pincetom, navodi se u studiji slučaja objavljenoj u American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, prenosi Guardian.

Glista, dugačka 38 milimetara i širok 1 milimetar i dalje je bila živa nakon što je dohvaćena iz lijevog krajnika pacijenta, navodi časopis. Simptomi pacijentice ''brzo su se poboljšali'' nakon postupka.

Glista je identificirana kao životinja iz skupine oblića (nematoda), beskralježnjaka koji žive kao paraziti i mogu zaraziti ljude ako jedu sirovu ribu ili meso.

25 – godišnja pacijentica potvrdila je da je pet dana prije zaraze jela sashimi– popularno japansko jelo koje se sastoji od tanko rezanih sirovih komadića ribe.

Liječnici su rekli infekciju prouzrokovala mlađa ličinka trećeg stupnja razvoja koja je bila prisutna u njenom sashimiju. Parazit se u njenom tijelu razvio u veću glistu četvrtog stupnja.

Liječnici upozoravaju da je popularnost sushija i sashimija dovela do pojave češćih parazitskih infekcija. Autori istraživanja rekli su da se broj prijavljenih slučajeva "znatno povećao širom svijeta".

Ranije istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu BMJ Case Report napisalo je da se većina slučajeva zaraze događa u Japanu zbog prehrambenih navika. Ukazalo je na španjolsko istraživanje koja je izvijestilo o 25 slučajeva tijekom trogodišnjeg razdoblja od 1999. do 2002. godine, pri čemu su svi pacijenti jeli sirove inćune, kao i talijansko istraživanje koje je svrstalo inćune i sushi u potencijalne izvore zaraze parazitima. Istraživanje je dodalo da medicinski radnici trebaju posumnjati na parazita ako se pacijenti žale na jake bolove u trbuhu nakon što su jeli sirovu ribu ili meso. Ali i da ni jedan medicinski tretman ne može ukloniti larve glista osim uklanjanja fizičkim postupkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:06