NOVI SOJ KORONE

Znanstveni savjetnik britanske vlade: Cjepiva možda neučinkovita u slučaju južnoafričke mutacije

 Str/CNS/AFP
U Britaniji i u Južnoj Africi otkrivene su nove varijante koronavirusa koje su utjecale na nagli porast broja slučajeva

Znanstvenici nisu u potpunosti sigurni da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita i u slučaju nove inačice koronavirusa koja se pojavila u Južnoj Africi, rekao je u ponedjeljak politički urednik britanske komercijalne tv mreže ITV, pozivajući se na informaciju dobivenu od neimenovanog znanstvenog savjetnika britanske vlade.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock još u ponedjeljak je izjavio da je iznimno zabrinut zbog nove južnoafričke varijante koronavirusa.

"Po informacijama koje sam dobio od jednoga vladinog znanstvenog savjetnika, razlog ' iznimne' zabrinutosti Matta Hancocka zbog južnoafričke inačice covida-19 je taj što se ne zna hoće li cjepiva biti jednako učinkovita protiv njega kao što su djelotvorna za britansku varijantu" rekao je politički urednik ITV-ja Robert Peston.

U Britaniji i u Južnoj Africi otkrivene su nove varijante koronavirusa koje su posljednjih mjeseci utjecale na nagli porast broja slučajeva novozaraženih.

Znanstvenici su objasnili da se nova južnoafrička varijanta razlikuje od ostalih koje kruže svijetom po tomu što ima višestruke mutacije važnoga šiljastog proteina, kojim se virus koristi za prodor u ljudsku stanicu.

Stručnjaci je povezuju i s većim virusnim opterećenjem, što znači i veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu pacijenta, a to može utjecati na višu razinu prijenosa virusa.

John Bell, profesor na Sveučilištu u Oxfordu i član vladine radne skupine za cjepiva u nedjelju je izjavio kako misli da će sva cjepiva djelovati na britansku varijantu, no da postoji "veliki upitnik" kada je posrijedi južnoafrička inačica koronavirusa.

Za Times Radio je rekao da bi se, ako se ustanovi da cjepiva ne djeluju na južnoafričku varijantu, ona mogla prilagoditi, a taj bi proces trebao biti kraći od godinu dana.

Bell vjeruje da bi "izrada novog cjepiva mogla potrajati mjesec dana ili šest tjedana".

(Hina) xmh ymh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 17:50