VESELO ZDRAVLJE

ZNANSTVENICI DOKAZALI DA JEVINO KORISNO KAO VJEŽBANJEAli, samo pod jednim uvjetom

Već neko vrijeme poznato je da crno vino, odnosno grožđe sadrži rezervatol, sastojak koji poboljšava funkcije srca, mišića i kostiju. Pored grožda, ovaj dragocjeni sastojak nalazi se i u orasima.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi uspjeli su to i dokazati na pokusima na glodavcima. Rezervatol se pokazao kao vrlo učinkovit antioksidans, piše ScienceDaily.

Slijedeći korak su klinička ispitivanja, jer znanstvenici planiraju testirati učinkovitost rezervatola na dijabetičarima.

Rezultati koji su ostvareni pri pokusima na glodavcima pokazali su, naime, da je učinkovitost ovog sastojka na naš organizam jednaka ili čak značajnija od odlaska u teretanu.

Naravno, vinoljupci su odmah pozdravili rezultate ove studije, no valja napomenuti kako se pozitivni učinci polifenola rezervatola pokazuju ako se konzumira jedna čaša vina uz ručak ili večeru.

Crno vino poznato je kao blagotvoran napitak: snižava razinu lošeg kolesterola, pomaže zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava, i smanjuje rizik od dijabetesa, raka debeleog crijeva te demencije.

No ponavljamo, oprez: samo ako se pije jedna čaša dnevno.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:15