NOVO ISTRAŽIVANJE

ZNANSTVENICI DOŠLI DO VAŽNOG SAZNANJA ZA BUDUĆE MAJKE Nakon analize 74.000 porođaja otkrili presudne podatke o metodi koju doktori često odbijaju

Ilustracija
 Profimedia, Caters News

Planirani carski rez može biti najsigurnija opcija za žene koje su i ranije rodile na taj način, rezultati su istraživanja objavljeni u časopisu PLoS medicine.

Vaginalni porođaj nakon carskog reza povezan je s većim izgledima za razvoj komplikacija. Znanstvenici su do ovakvog saznanja došli nakon rezultata istraživanja o 74.000 porođaja u Škotskoj, piše BBC.

Oni smatraju da, kada je moguće, budućim majkama treba omogućiti izbor načina porođaja, dakle, omogućiti im da odluče žele li roditi vaginalnim putem ili carskim rezom.

Nedavno istraživanje je pokazalo da liječnici ne udovolje želji brojnih rodilja koje žele roditi carskim rezom.

Je li sigurniji porođaj vaginalnim putem ili carskim rezom?

Porođaj je sam po sebi rizičan bez obzira na to na koji se način izvodi. Istraživanje provedeno u Škotskoj fokusiralo se na rizike koje nosi planirani carski rez u odnosu na vaginalni porođaj među ženama koje su ranije rodile uz pomoć operativnog zahvata.

Među ostalim se pokazalo da je porođaj vaginalnim putem predstavljao veći rizik za majku u odnosu na porođaj carskim rezom.

Do komplikacija kod novorođenčeta došlo je u osam posto trudnoća tijekom vaginalnog porođaja i u 6,4 posto porođaja carskim rezom.

Stručnjaci s Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju smatraju da u velikoj većini slučajeva ženama treba dati mogućnost izbora.

Općenito gledajući, nakon jednoga carskog reza otprilike 75 posto žena kasnije rodi vaginalnim putem, a njih 25 posto završi na hitnom operativnom zahvatu carskim rezom.

Porođaj operativnim putem u hitnim slučajevima rizičniji je od planiranog i rodilje to trebaju na vrijeme znati.

Za i protiv

Oporavak nakon porođaja carskim rezom može potrajati dulje, a ne treba zaboraviti ni rizik od pojave infekcije i krvarenja nakon operacije.

Kod svakoga carskog reza ostaje više ožiljaka, što povećava vjerojatnost da i posteljica ima ožiljke te može utjecati na buduće trudnoće.

Znanstvenici kažu da postoji i manji rizik za novorođenče, a odnosi se na privremene poteškoće s disanjem ili posjekotine, do čega dolazi kod jedne na stotinu novorođenih beba, no one obično odrastaju bez ikakvih poteškoća.

Porođaj prirodnim putem znači i kraći boravak u bolnici, brži oporavak te povratak majke svakodnevnim aktivnostima.

Kod žena koje su nakon prethodne trudnoće rodile carskim rezom, vaginalni porođaj može rezultirati puknućem ožiljka od carskog reza ili njegova krvarenja što se događa svakoj dvjestotoj rodilji. Ne treba zaboraviti ni velik rizik za novorođenče, poput oštećenja mozga ili smrtnog ishoda kada se obavlja vaginalni porođaj nakon carskog reza u prethodnoj trudnoći.

Vaginalni porođaj ne savjetuje se ženama koje su prethodno imale tri ili više carska reza, kažu britanski liječnici.

Doktor Pat O'Brian, savjetnik i glasnogovornik Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju kaže kako nova istraživanja upućuju na to da i žene i liječnici trebaju dodatne informacije kada je riječ o donošenju odluka o planiranju porođaja.

"Rodilje moraju biti svjesne činjenice da su u većini slučajeva vaginalni porođaj ili planirani carski rez sigurni nakon prethodnog porođaja operativnim putem. Prije porođaja rodilja i njezin ginekolog moraju obaviti vrlo detaljan razgovor o najsigurnijem načinu porođaja", kaže O'Brien.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 02:28