HIGIJENA

Znanstvenici: Nakon korištenja WC-a vodu povucite pažljivo. Mogli biste proširiti koronavirus

Toilet bowl in the toilet, toilet brush on the side. Blue floor in the toilet,Image: 529028181, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia
 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia
Znanstvenici su pomoću računalnog modeliranja pokazali da voda iz WC-a nakon povlačenja može prskati i do jednog metra u zrak

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yangzhou u Kini objavila je novu studiju u časopisu "Fizika tekućina" u kojoj su ustanovili da povlačenje vode dovodi do stvaranja oblaka malih čestica punih fekalnih tvari u zraku oko WC školjke, piše CNN.

Kako su liječnici pokazali da koronavirus može živjeti i razmnožavati se u probavnom sustavu čovjeka, ova bi studija mogla dovesti do više spuštenih poklopaca WC školjki.

Znanstvenici su pomoću računalnog modeliranja pokazali da voda iz WC-a nakon povlačenja može prskati i do jednog metra u zrak.

"Može se predvidjeti da će ta brzina biti još i veća ako je riječ o toaletu koji se često koristi, poput, primjerice, onog u domu u kojemu živi više osoba ili onog na nekom javnom mjestu u gusto naseljenom području", rekao je Ji-Xiang Wang sa Sveučilišta Yangzhou, jedan od autora studije.

Druge su studije snažno sugerirale da se norovirus, čest uzročnik povraćanja i proljeva, može prenositi vodom iz WC-a koja prska prilikom povlačenja.

Znanstvenici su u travnju sugerirali da bi se koronavirus mogao širiti preko vode iz toaleta.

Carmen McDermott s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington i njegovi kolege tada su u članku u časopisu "Bolničke infekcije" napisali da dokazi o kontaminaciji površina i uzoraka van izolacije i eksperimentalni podaci o egzistenciji SARS-CoV-2 u aerosolima trebaju poslužiti kao upozorenje da se koronavirus može širiti i pomoću vode iz WC-a te da taj način širenja zaraze treba dodatno istražiti.

"Fekalno linjanje se javlja kod pacijenata bez gastro-probavnih simptoma, što bi osobama bez simptoma zaraze koronavirusom moglo omogućiti da budu izvorom fekalnog prenošenja virusa", dodali su McDermott i njegovi suradnici.

Najmanje jedan istraživač koji nije sudjelovao u izradi studije u "Fizici tekućina" kaže da ona ima smisla, čak i ako je riječ o teoriji.

"Ne zna se koliko virusa dospije u fekalije i koliko ga potom završi u aerosolima koji se stvore kada se povuče voda. Čak i da se virus nalazi u tim aerosolima, nije poznato je li on u toj fazi još uvijek aktivan. Jasnih dokaza o tome da se virus može prenijeti fekalno-oralnim putem još uvijek nema", rekao je Bryan Bzdek, znanstvenik koji proučava aerosole na Sveučilištu u Bristolu u Velikoj Britaniji.

Bzdek kaže da autori studije evidentno sugeriraju da svatko treba, kada god je to moguće, spustiti poklopac svoje WC školjke kada povlači vodu. "WC školjku treba češće čistiti, a ruke trebamo oprati nakon svakog korištenja iste. Premda spomenuta studija ne govori o tome kako će te mjere suzbiti širenje koronavirusa, zdrave navike koje promovira trebaju primijeniti svi budući da postoji sijaset drugih virusa koji se šire fekalno-oralnim putem", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:29