NOVA STUDIJA

Znanstvenici otkrili dugoročne posljedice koronavirusa: Može oštetiti mozak i bez da ga zarazi

 Lillian Suwanrumpha/AFP
Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadržavale su oštećene krvne žile, neke začepljene, neke su propuštale

Novi koronavirus ne mora izravno prodrijeti u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija koju prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Znanstvenici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od koronavirusne bolesti covid-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

Radi se o njušnom dijelu bulbus olfactorius koji kontrolira osjet njuha i moždanom deblu koje kontrolira disanje i rad srca.

Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadržavale su oštećene krvne žile, neke začepljene, neke su propuštale.

Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promijenjenim tkivom, što je rezultat imunog odgovora organizma, utvrdili su.

Znanstvenici nisu pronašli dokaza o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

"Bili smo posve iznenađeni", kazao je koautor istraživanja dr. Avindra Nath iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana moždanim udarima i upalnim bolestima živčanog sustava, dodao je.

"Naši rezultati za sada sugeriraju da oštećenje možda nije izazvano izravnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak", kaže dr. Nath.

"U budućnosti planiramo proučiti kako covid-19 oštećuje krvne žile u mozgu i proizvodi li ti neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2023 04:33