ZNAK RASPOZNAVANJA

Znanstvenici otkrili kako razlikovati koronu od gripe: ‘Ovo je uzbudljivo, možete i sami probati‘

Ilustracija
 Tiziana Fabi/AFP
Čini se da doista postoje jedinstveni pokazatelji pomoću kojih se može razlikovati novi koronavirus od ostalih respiratornih virusa

Gubitak njuha, koji ponekad pogađa zaražene novim koronavirusom, jedinstven je i drugačiji od onoga kad osjet mirisa izgubite zbog neke prehlade ili gripe, kažu europski znanstvenici koji su proučavali ovu pojavu, piše BBC.

Kad oboljeli od Covida-19 izgube njuh, odnosno kada dobiju anosmiju, to je iznenadno i snažno te obično nije praćeno začepljenim nosom koji curi jer većina zaraženih može normalno disati kroz nos.

Druga stvar koja razlikuje Covid od ostalih sličnih bolesti je gubitak okusa.

Ne radi se o blagom poremećaju okusa koji je posljedica gubitka njuha, kažu znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Rhinology. Oboljeli od Covida koji su izgubili osjet okusa doista ne mogu razlikovati slatko od gorkoga.

Stručnjaci sumnjaju da se to događa zato što virus utječe na živčane stanice koje su direktno uključene u stvaranje osjeta okusa i mirisa. Svatko, kažu, s ovim simptomima trebao bi se samoizolirati i testirati na koronavirus, a članovi njegova kućanstva također bi trebali u samoizolaciju kako bi spriječili širenje bolesti.

Voditelj istraživačkog tima, profesor Carl Philpott sa Sveučilišta East Anglia, proveo je testove okusa i mirisa na 30 volontera: 10 s Covidom, 10 s prehladom i 10 zdravih bez ikakvih simptoma.

Gubitak njuha bio je izraženiji kod oboljelih od Covida koji nisu mogli identificirati mirise, niti odrediti je li nešto slatko ili gorko.

Profesor Philipott, koji radi i za humanitarnu organizaciju Fifth Sense koja pomaže ljudima s poremećajem njuha i okusa, kaže: - Čini se da doista postoje vrlo jedinstveni pokazatelji pomoću kojih se može razlikovati novi koronavirus od ostalih respiratornih virusa. To je vrlo uzbudljiva vijest jer to znači da se osjet mirisa i okusa može koristiti kako bi se odredilo boluje li netko od Covida ili obične prehlade ili gripe.

Philipott također kaže kako bi ljudi mogli sami provesti svoj mali test koristeći proizvode poput kave, češnjaka, naranče ili limuna i šećera. Naglasio je i da su brisevi grla i nosa i dalje najvažniji za onoga tko sumnja da možda ima Covid.

Osjeti okusa i mirisa vraćaju se nekoliko tjedana nakon što se čovjek oporavi od bolesti.

Profesor Andrew Lane sa Sveučilišta Johns Hopkins je stručnjak za nos i probleme sa sinusima. On i njegov tim proučavali su uzorke tkiva iz baze nosa oboljelih kako bi shvatili kako točno virus djeluje na gubitak njuha, a svoja saznanja objavili su u časopisu European Respiratory Journal.

Pronašli su izrazito visoke razine enzima koji je prisutan u dijelovima nosa odgovornim za mirise. Smatra se da je taj enzim, zvan ACE-2, 'ulazna točka' koja omogućuje koronavirusu da uđe u stanicu i uzrokuje infekciju.

Naime, nos je jedan od puteva kroz koji Sars-CoV-2 ulazi u tijelo.

- Sada radimo eksperimente u laboratoriju kako bismo vidjeli koristi li doista virus baš te stanice kako bi ušao i inficirao tijelo, kaže profesor Lane.

- Ako je to doista slučaj, možda bismo mogli suzbiti infekciju antiviralnim terapijama koje bi se uštrcavale direktno u nos, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:53