SMANJUJU RIZIK

ZNANSTVENICI OTKRILI KOLIKO JE ZDRAVA ČESTO ZANEMARIVANA NAMIRNICA Ako se jede dva puta tjedno sprečava probleme s pamćenjem, govorom...

 CROPIX

Konzumacija 'običnih' gljiva dvaput tjedno sprečava probleme s pamćenjem i govorom koji se obično počinju razvijati u šezdesetim godinama života, rezultati su istraživanja što su ga proveli znanstvenici u Singapuru, a prenosi portal TreeHugger.

Gljive na jelovniku dvaput tjedno mogle bi prepoloviti rizik od propadanja kognitivnih sposobnosti i spriječiti razvoj takozvanog blagog kognitivnog poremećaj (MCI), kažu znanstvenici s Državnog sveučilišta u Singapuru te dodaju da je studija pokazala kako su kod osoba koje su tjedno jele 300 ili više grama gljiva zamijetili manji rizik od razvoja MCI-ja.

Kažu i da je korisna konzumacija i manje količine gljiva te da su osobe koje su ih češće konzumirale ostvarile bolje rezultate na testovima. Ipak, ističu da treba provesti dodatna ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 15:31