UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

UGROŽENA HRANA Zbog klimatskih promjena uskoro bismo mogli ostati bez nekih omiljenih namirnica kao što su čokolada, kava, vino, banane, kikiriki...

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Kada se govori o klimatskim promjenama, naglasak je obično na učestalim vremenskim ekstremima, poput toplinskih valova, snažnih oluja i orkanskih vjetrova. No rast globalne temperature snažno će se odraziti i na globalnu proizvodnju hrane. Pritom će na udaru biti i neke od globalno nam omiljenih namirnica. Znanstvenici već dugo sastavljaju popis namirnica koje bi u budućnosti mnogima mogle postati nedostupne, a među njima su i čokolada, kava, vino, banane, kikiriki, javorov sirup, slanutak i drugi - ovdje se bavimo četirima vrlo nam omiljenim namirnicama i pićem.

Čokolada

Prema nekim nutricionistima, čokolada je najsavršenija hrana na svijetu, koja uz čaroban okus ima i niz blagotvornih učinaka na zdravlje, naravno, ako se ne pretjeruje s konzumacijom. Najviše čokolade pojede...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 20:11