Znanstvenici vjeruju da su otkrili kariku koja je nedostajala da se potpuno objasni kako točno brza hrana (‘junk food‘) povećava rizik od raka. Studija iz Singapura je analizirala efekt metilglioksala, spoja kojeg tijelo otpušta kad razgrađuje slatku i masnu hranu, na gen koji pomaže u borbi protiv tumora, piše Daily Mail.
U prvoj studiji te vrste, znanstvenici su otkrili da je metilglioksal mogao privremeno isključiti sposobnost BRCA2 gena da štiti od nastajanja i rasta raka. Liječnici već desetljećima znaju da je jedenje brze hrane povezano s mnogo višim rizikom od raka, čak i ako osoba nije pretila, no točen mehanizam kako se to događa još uvijek nije do kraja objašnjen.
No ovo bi, barem djelomično, moglo objasniti zašto je došlo do porasta oboljenja od raka (poseb...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....