KORISNO ZA TLAK

ZNANSTVENICI OTKRILI ŠTO SMANJUJE RIZIK OD TEŠKIH BOLESTI Redovnim unosom ovog minerala smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara

 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Kad je riječ o prehrani osoba s povišenim krvnim tlakom, liječnici, dijetetičari i naturopati upozoravaju da takve osobe trebaju ograničiti unos natrijeva klorida, odnosno soli u organizam, no za uravnoteženje tlaka iznimno je važan - kalij, a istraživanja pokazuju da se smanjenjem unosa soli i češćim konzumiranjem hrane bogate kalijem može znatno smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara, piše Le Parisien.

Kalij je mineralna sol ili elektrolit važan i za prijenos živčanih impulsa, kontrakciju mišića te regulaciju otkucaja srca, važan je za dobro funkcioniranje bubrega te čvrstoću kostiju i zubi. Kalij omogućuje pretvaranje glukoze, glavnog izvora energije u glikogen, oblik u kojem se ona skladišti u jetri i mišićima. Ovaj mineral potiče mokrenje pa pomaže i u uklanjanju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 08:28