Kad je riječ o prehrani osoba s povišenim krvnim tlakom, liječnici, dijetetičari i naturopati upozoravaju da takve osobe trebaju ograničiti unos natrijeva klorida, odnosno soli u organizam, no za uravnoteženje tlaka iznimno je važan - kalij, a istraživanja pokazuju da se smanjenjem unosa soli i češćim konzumiranjem hrane bogate kalijem može znatno smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara, piše Le Parisien.
Kalij je mineralna sol ili elektrolit važan i za prijenos živčanih impulsa, kontrakciju mišića te regulaciju otkucaja srca, važan je za dobro funkcioniranje bubrega te čvrstoću kostiju i zubi. Kalij omogućuje pretvaranje glukoze, glavnog izvora energije u glikogen, oblik u kojem se ona skladišti u jetri i mišićima. Ovaj mineral potiče mokrenje pa pomaže i u uklanjanju ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....