NOĆNO UZBUĐENJE

ZNANSTVENICI OTKRILI ZAŠTO SE MUŠKARCI BUDE S EREKCIJOM Rezultati istraživanja donose dobre vijesti, iako...

Jutarnja erekcija, često je zabavan, ali i povremeno neugodan fenomenen s kojim se susreće nešto manje od pola svjetske populacije. Portal IFL Science istražio je znanost iza ove pojave.

Jutarnja erekcija, odnosno noćna penilna nabreknulost (NPT), kako joj je pravo ime, spontana je erekcija koja nastupa tijekom spavanja ili tijekom buđenja. Svi muškarci bez erektilne disfunkcije ih doživljavaju te se normalno javljaju tri do pet puta tijekom sna.

NPT zapravo počinje u maternici te se nastavlja tijekom cijelog života. U ovom aspektu muškarci doduše nisu sami. Žene tijekom sna dobijaju klitoralne erekcije te im vagine nabreknu, a i razni drugi sisavci također dobivaju NPT.

Uzrok NPT-a godinama se proučavao, no još uvijek nije poznat. NPT, kao i klitoralne erekcije, povezuje se s REM ciklusima tijekom spavanja.

Jedna od teorija kaže da se jutarnje erekcije događaju jer se tijekom REM ciklusa gase stanice koje proizvode noradrenalin i koje se dovode u vezu s inhibicijama u penisu. Kada se stanice koje inhibiraju erektilnu aktivnost ugase tada se erekcija uslijed uzbuđenja pogodovanog testosteronom može dogoditi.

Pretpostavljalo se i da NPT uzrokuje otpuštanje duškovog-oksida (NO). NO ispuštaju stanice kojima su s unutrašnje strane obloženje krvne žile i on se nakon toga apsorbira u mišiće, uzrokujući opuštanje. Ta pojava također uzrokuje i širenje krvnih žila koje omogućava dotok krvi u penis što rezultira erekcijom.

Pojava NPT-a tretira se kao svojevrsna vježba za održavanje zdravlja vašeg reproduktivnog sustava. Tijekom erekcije, erektilno tkivo nabrekne što znači da se tkivo napuni kisikom. Ta oksigenacija održava zdravlje tkiva te pomaže pri prevenciji penilne fibroze, stanja koje može dovesti dok erektilne disfunkcije.

Jedna druga zanimljiva teorija kaže da NPT pomaže protiv mokrenja u snu. Naime, postoje dvije vrste erekcija - psihogene i refleksne. Psihogenu erekciju uzrokuje stimulirajuće misli ili slike koje onda putem živčanih signala služe kao okidač za nabreknuće penisa. Refleksna nastupa nesvjesno, a vjeruje se da je može uzrokovati puni mjehur.

Čini se da je najvjerojatnije objašnjenje za ovu noćnu aktivnost to da organizam svojim različitim mehanizmima sam sebe održava zdravim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:17