NOVO ISTRAŽIVANJE

ZNANSTVENICI OTKRILI ZBOG ČEGA SU NEKE ŽENE PODLOŽNIJE PRIJELOMIMA NEGO DRUGE 'Pretjerana konzumacija tih pića povećava rizik...'

Ilustracija
 Hunter Bliss / Panthermedia / Profimedia

Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prijelom kuka od vršnjakinja koje konzumiraju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12 godina. U promatranom razdoblju zabilježeno je 2578 prijeloma kukova.

Kad su znanstvenici proučili konzumaciju gaziranih pića utvrdili su da su žene koje su pile prosječno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno imale 26 posto veću vjerojatnost za prijelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića. A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno bezkofeinskih gaziranih pića imale su 32 posto veće izglede za prijelom kuka.

“Na temelju naših rezultata niska ili umjerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik prijeloma kod žena u menopauzi”, kaže dr. Pedro Kremer, voditelj studije i znanstvenik na sveučilištu California San Diego i na San Diego državnom sveučilištu.

“No, nakon određene količine koja odgovara dvjema konzervama (0,7 l) dnevno rizik bi bio značajno veći”, kaže Kremer.

Tijekom menopauze i kasnije tijelo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke žena ima veći rizik za prijelome.

Ranija istraživanja povezala su gazirana pića s manjom gustoćom kostiju, naveli su znanstvenici u časopisu Menopause. No rezultati nisu bili neupitni i ranija istraživanja nisu ponudila jasnu sliku o tome jesu li gazirana pića poseban problem.

U ovoj studiji znanstvenici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od frakture. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena konzumrala više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Rizik je potvrđen i nakon što su znanstvenici uzeli u obzir druge faktore koji mogu utjecati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lijekova za osteoporozu, dijabetes, unos kofeina, prihode, razinu fizičkih aktivnosti i obiteljsku povijest prijeloma kukova.

Jedno ograničenje studije bilo je da znanstvenici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom promatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo utjecati na rizik fraktura. Također nisu mogli proučiti postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s umjetnim sladilima.

Unatoč tim manjkavostima studije Kremer ističe da smanjivanje unosa gaziranih pića može koristiti zdravlju i može predstavljati način smanjivanja rizika od fraktura za žene.

“Važno je izbjegavati ponašanja koja povećavaju izglede za frakture poput sjedilačkog života, određenih lijekova, duhana i neuravnotežene prehrane”, kaže Kremer. “Unošenje velikih količina gaziranih pića vjerojatno treba dodati na taj popis kao dodatnu mjeru izbjegavanja povećanog rizika za prijelom kuka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2020 12:24