POVEĆANI RIZICI

Znanstvenici proučavali 430 tisuća odraslih osoba, sada su objavili pogubne nuspojave pušenja marihuane

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
Najnovije istraživanje pokazuje da pušenje marihuane povećava koncentraciju karboksihemoglobina u krvi, slično učincima udisanja duhanske cigarete

Novo istraživanje povezalo je konzumaciju marihuane sa značajno većim rizikom od srčanog i moždanog udara, čak i ako osoba nije prethodno imala srčana oboljenja ili pušila duhan, javlja CNN.

Studija objavljena u srijedu u znanstvenom časopisu Journal of the American Heart Association, otkrila je da rizik moždanog udara raste za 42 posto, a rizik od srčanog udara za 25 posto kada se kanabis koristi svakodnevno.

Analizirali su podatke o 430 tisuća odraslih osoba, prikupljene od 2016. do 2020. godine kroz nacionalno telefonsko istraživanje koje svake godine provode američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Osobe u istraživanju bile su u dobi od 18 do 74 godine, s prosječnom dobi od 45 godina. Gotovo 90 posto ih nije koristilo marihuanu, dok više od 63 posto nikada nije koristilo duhan.

Među trenutnim korisnicima marihuane, otprilike 74 posto ih je izjavilo da je pušenje najčešći oblik konzumacije i četiri posto ih koristi kanabis na dnevnoj bazi.

Mlađe odrasle osobe, definirane kao muškarci ispod 55 godina i žene ispod 65 godina, koje su koristile marihuanu imale su 36 posto veći rizik od koronarne bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara bez obzira na to jesu li također koristili duhanske proizvode.

image

Ilustracija

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

- Dim kanabisa nije toliko različit od duhanskog dima, osim po psihoaktivnoj tvari THC naspram nikotina - navodi glavna autorica studije Abra Jeffers, analitičarka podataka u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu koja istražuje duhan i prestanak pušenja.

Ova saznanja potvrđuju i druga istraživanja koja su pokazala da je svakodnevna uporaba marihuane povezana s učestalosti koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

- Naša studija pokazuje da pušenje kanabisa ima značajne kardiovaskularne rizike, baš kao i pušenje duhana. Ovo je osobito važno jer je uporaba kanabisa u porastu, a konvencionalna uporaba duhana se smanjuje - rekla je Jeffers.

Dvije studije objavljene u studenom prošle godine, otkrile su da su starije odrasle osobe koje ne puše duhan, ali koriste marihuanu, bile izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara nakon hospitalizacije, dok su osobe koje svakodnevno koriste marihuanu imale 34 posto veću vjerojatnost da će razviti zatajenje srca.

- Najnovije istraživanje o uporabi kanabisa pokazuje da pušenje i udisanje kanabisa povećava koncentraciju karboksihemoglobina u krvi i katrana, slično učincima udisanja duhanske cigarete. Oboje se povezuje s bolestima srčanog mišića, bolovima u prsima, poremećajima srčanog ritma, srčanim udarima i drugim ozbiljnim stanjima - rekao je Robert Page II, profesor kliničke farmacije i fizikalne medicine na Fakultetu za farmaciju i farmaceutske znanosti Sveučilišta Colorado Skaggs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:21