LIJEČENJE ALZHEIMERA

Znanstvenici proučavali ženski mozak pa došli do zanimljivog otkrića: Hormonska terapija povezana je s boljim pamćenjem

Ilustracija

 Tek Image/science Photo Library/science Photo Library Via Afp/
Prisutnost gena ApoE4 povezana je s dvostruko većim rizikom za Alzheimerovu bolest kod žena nego kod muškaraca

Tim istraživača sa sveučilišta East Anglia (UEA) i Sveučilišta u Edinburghu objavio je rezultate o potencijalnoj važnosti hormonske nadomjesne terapije (HRT) u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti kod žena koje nose gen APOE4, pokazala je studija objavljena u časopisu Alzheimer‘s Research & Therapy.

Inače, prisutnost gena ApoE4 povezana je s dvostruko većim rizikom za Alzheimerovu bolest kod žena nego kod muškaraca. Istodobno, nasljeđivanje APOE4 ne znači da će netko sigurno razviti Alzheimerovu bolest.

- Znamo da su 25 posto žena u Velikoj Britaniji nositeljice gena APOE4 i da žene čine gotovo dvije trećine pacijenata s Alzheimerovom bolešću. Osim duljeg života, smatra se da je razlog veće učestalosti Alzheimerove bolesti kod žena povezan s učincima menopauze i utjecajem genetskog faktora rizika APOE4 koji je veći kod žena. Stoga smo željeli saznati može li hormonska nadomjesna terapija spriječiti kognitivni pad kod rizičnih nositeljica APOE4 – rekla je za Guardian prof. Anne-Marie Minihane sa Sveučilišta East Anglia i suvoditeljica studije.

Znanstvenici su analizirali podatke 1178 žena, sudionica europske inicijative za prevenciju Alzheimerove demencije, koja je pokrenuta kako bi se proučavalo zdravlje mozga sudionica tijekom vremena. Projekt, koji uključuje 10 zemalja, pratio je mozak 1906 osoba starijih od 50 godina koje nisu imale demenciju na početku istraživanja. Znanstvenici su analizirali rezultate kognitivnih testova i magnetske rezonancije kojom se pratio volumen mozga. Spoznali su da su nositeljice APOE4 koji su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju imale bolju kognitivnu sposobnost i veći volumen mozga od ispitanica koji nisu koristile HRT i nisu nositeljice APOE4. Podsjetimo, hormonska nadomjesna terapija koristi se u kontroli menopauzalnih simptoma. Također, već dugo se zna da ima važnu ulogu i u terapiji i prevenciji kroničnih bolesti poput srčano-žilnih bolesti, osteoporoze i demencije.

- Otkrili smo da je korištenje hormonske nadomjesne terapije povezano s boljim pamćenjem i većim volumenom mozga među rizičnim nositeljicamama gena APOE4. Povezanosti su bile osobito očite kada je hormonska nadomjesna terapija uvedena rano, odnosno tijekom prijelaza u menopauzu. Ovo je doista važno jer već 20 godina postoje vrlo ograničene mogućnosti lijekova Alzheimerovu bolest i postoji hitna potreba za novim tretmanima – rekla je, također, za Guardian dr. Rasha Saleh sa Sveučilišta East Anglia.

Znanstvenici sada planiraju intervencijsku studiju kako bi se potvrdio učinak ranog početka hormonske nadomjesne terapije na zdravlje mozga. Također, analizirat će koje su vrste HRT-a najkorisnije.

Alzheimerova bolest je progresivno oboljenje mozga karakterizirano gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti.Najnovije procjene govore da će do 2040. godine 80 milijuna ljudi u svijetu oboljeti i Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija. Rizik od Alzheimerove bolesti i drugih tipova demencije raste s godinama, pogađajući jednu od 14 osoba starijih od 65 godina i jednu od svakih šest starijih od 80 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:19