PIJEM DA SE OPAMETIM

Znanstvenici su pronašli najbolji način za poboljšanje inteligencije, a mi imamo sve detalje

 Biljana Blivajs/Cropix
‘Ako ste pred većim izazovima, vaš mozak treba veće nivoe kisika da bi podnio te izazove‘, objašnjava neurobiologinja Rendeiro

Šalica toplog čokoladnog napitka ne samo da će vas ugrijati i potencijalno usrećiti zbog svojeg okusa, nego bi vas mogla i (privremeno) učiniti inteligentnijima, kaže nova studija Sveučilišta u Birminghamu, koja se bavila utjecajem antioksidansa iz kakaa na mozak.

Kakao je, naime, iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Ima ih više nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno. Zato se i kakao prah i kakao maslac zbog svojih nutritivnih svojstava ubrajaju među najhranjivije namirnice na svijetu, odnosno u tzv. superhranu.

image
Eversummer

Sjemenke kakaa dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sjeverne i Južne Amerike.

image
Saddako

Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere. e čudi što su Maje kako štovale kakao boga, a Azteci su ga koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. stoljeću, a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova. Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani.

image
Thierry Gouegnon/Reuters

U novom istraživanju, pak, sudjelovalo je 18 ljudi, koji su najprije pili kakao pa rješavali zadatke.

U dva provođenja studije ispostavilo se da su ljudi koji su pili kakao bogatiji flavonolima (antioksidansima) bolje i brže savladavali izazove.

- Naši su rezultati pokazali jasne benefite ispitanika koji su pili pića bogatija flavonolima, no samo u stadiju u kojem je njihov zadatak postajao prilično kompliciran – rekla je autorica studije doktorica Catarina Rendeiro, koja je vodila istraživanje.

image
Jalag/Szczepaniak, Olaf

- To možemo povezati s već postojećim rezultatima o povećanoj oksidaciji krvi. Ako ste pred većim izazovima, vaš mozak treba veće nivoe kisika da bi podnio te izazove – nastavila je, dodajući da tako i flavonoli mogu biti korisni pri težim zadacima.

Ipak, jedna od grupa koje su sudjelovale u testiranju nije pokazala značajni porast u svojim performansima u rješavanju zadataka. To su ljudi koji su već fit i u organizmu imaju visoke razine kisika.

image
Charles Brutlag/Alamy/Alamy/Profimedia

- To je indikator da neki pojedinci, koji već dobro stoje s kisikom, imaju manje mjesta za napredak – objasnila je neurobiologinja, dodajući i da grupa koja kakao nije "taknula" dokazuje da postoji veza između povećane oksidacije i kognitivne sposobnosti.

Osim u kakau, flavonoli se mogu naći i u velikom broju voća i povrća. No mi se ove zime ipak odlučujemo za čokoladnu verziju.

image
Biljana Blivajs/Cropix
Kako biste na brzaka postali pametniji pripremili smo i recept za vruću čokoladu:

PRIPREMITE:

200 g crne čokolade s visokim udjelom kakaa

200 ml hladnog mlijeka

300 ml slatkog vrhnja

6 g ekstrakta vanilije

Čokoladu razlomite na manje komadiće, dodajte 50 ml mlijeka i kuhajte na pari uz konstantno miješanje. Kad se čokolada u potpunosti rastopi, dodajte preostalo mlijeko, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Zagrijavajte dok se svi sastojci ne prožmu. Kada pripremate vruću čokoladu, možete se poigrati raznim začinima koje volite kako biste ovom slatkom napitku dodatno obogatili okus. Možete dodati nasjeckane orašaste plodove, razne likere ili cimet i, ako volite, ukrasiti šlagom prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:13