VELIKO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici tvrde: Ovo su sportovi koji produžuju život i najbolji su za zdravlje

Ilustracija

 Andrii Afanasiev/alamy/alamy/profimedia
Ti sportovi zahtijevaju brzu reakciju, koordinaciju ruku i očiju te strateško razmišljanje

Prema TikTok videu autora @neuronexisa, sportovi s reketom mogu imati značajan pozitivan utjecaj na rad mozga i dugovječnost, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Ljudi koji se bave sportom s reketom žive dulje od svih ostalih. Ovo je ponovljena studija na otprilike 90 tisuća ljudi, jer koordinacija aktivira vaš mali mozak, koji čini 10 posto volumena mozga. To je polovica moždanih neurona i ako ih aktivirate, uključuje se ostatak vašeg mozga – rečeno je u videu.

Naime, integriranje sportova s reketom u svakodnevni život može pružiti brojne zdravstvene prednosti, od poboljšanja mentalne agilnosti do produljenja životnoga vijeka. Tako sportovi kao što su tenis, badminton, skvoš, stolni tenis i pickleball – sport koji spaja tenis, badminton i stolni tenis – kombiniraju fizičku aktivnost s mentalnim izazovima, pružajući brojne zdravstvene prednosti.

Poboljšanje rada mozga

Sportovi s reketom zahtijevaju brzu reakciju, koordinaciju ruku i očiju te strateško razmišljanje. Ovi elementi stimuliraju različite dijelove mozga, poboljšavajući kognitivne funkcije, kao što su pažnja, pamćenje i rješavanje problema. Redovito igranje može pomoći u održavanju mentalne oštrine i smanjenju rizika od kognitivnog pada u starijoj dobi.

Fizička aktivnost općenito je povezana s duljim životnim vijekom, a sportovi s reketom nisu iznimka. Ovi sportovi pružaju intenzivan kardiovaskularni trening, koji poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanih udara, te poboljšava ukupnu tjelesnu kondiciju. Također, društveni aspekti igranja u paru ili timu mogu povećati osjećaj sreće i smanjiti stres, što dodatno pridonosi dugovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 19:24