CHIMANE

ZNANSTVENICI U ŠOKU: NAŠLI SMO NAJZDRAVIJE LJUDE NA SVIJETU! 'Stvarno su čudesni, čak i starci doslovce pucaju od zdravlja, ovo je njihova tajna'

 Profimedia, SWNS

Narod Chimané koji živi u šumama Bolivije ima najzdravija srca na svijetu, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Gotovo niti jedan član tog naroda nema začepljene arterije, čak ni u dubokoj starosti, piše BBC.

'Stvarno su čudesni, a njihovi su prehrana i način života radikalno drukčiji', tvrde znanstvenici. 'Doduše, ostatak svijeta teško može živjeti poput ovih lovaca-sakupljača, međutim iz njihove se egzistencije može dosta toga naučiti.'

Chimané žive u području oko rijeke Maniqui u prašumama Amazone u bolivijskim nizinama. Stil života svih 16 tisuća pripadnika ovog naroda sličan je ljudima koji su na tom području živjeli prije više tisuća godina.

Narod Chimané jede divlje svinje, tapire i vodenprasce (17 posto njihove dijete čini meso ovih triju životinja) te piranju i soma (7 posto njihove dijete čini meso ove dvije ribe). Ostatak njihove dijete sačinjavaju riža, kukuruz, manioka i plantana banane te sve voće i orašasti plodovi koje pronađu.

To znači da 72 posto kalorija koje konzumiraju dolazi iz ugljikohidrata, 14 posto dolazi iz masti te 14 posto dolazi iz proteina. Chimané su fizički iznimno aktivni te u jednom danu u prosjeku naprave više od 15 tisuća koraka - muškarci ih naprave 17 tisuća, žene 16 tisuća, a stariji od 60 godina više od 15 tisuća. 'Stvarno je impresivno koliko su aktivni', rekao je doktor Gregory Thomas, jedan od istraživača koji je doprinio studiji.

Znanstvenici su uočili da Chimané u dobi od 45 godina gotovo uopće nemaju kalcijevog taloga u koronarnim arterijama. Chimané su toliko zdravi da ni sa 75 godina nema kalcijevog taloga u koronarnim arterijama. Radi usporedbe, četvrtina Amerikanca starih 45 godina u koronarnim arterijama imaju kalcijev talog, dok čak 80 posto Amerikanaca starih 75 godina ima kalcijev talog.

Chimané također puno manje puše, ali znaju umrijeti prijevremeno zbog infekcija. Prema nekim teorijama njihova srca štite i crvi u probavnom sustavu jer smanjuju intenzitet reakcija imunološkog sustava.

Što se može naučiti od naroda Chimané? 'Smatram da fizičkoj aktivnosti trebamo pristupiti holistički. Vozite se biciklom na posao, penjite se stepenicama, a ne liftom i za kompjuterom radite stojećki ili hodajući', rekao je Michael Gurven, profesor antropologije sa Sveučilišta u Santa Barbari u Kaliforniji.

'Trebali bismo vježbati puno više nego što to sada radimo. Moderni nas svijet održava na životu, ali urbanizacija i specijalizacija predstavljaju rizik za zdravlje srca', dodaje Thomas. 'Oni žive u manjim zajednicama te su jako društveni i općenito pozitivni ljudi.'

Kardiolog Gavin Sandercock sa Sveučilišta u Essexu pohvalio je studiju i njezine rezultate. 'Ovo je izvrsna studija s unikatnim rezultatima. Činjenica da Chimané 72 posto energije dobivaju iz ugljikohidrata kosi se recentnijim sugestijama da su ugljikohidrati nezdravi', pojasnio je.

'Jednostavno rečeno, vašom dijetom moraju dominirati neprerađeni proizvodi i hrana s malo zasićenih masti. Ne smijete pušiti i morate biti aktivni. Ako tako živite ne biste trebali imati problema sa srcem i krvožilnim sustavom', rekao je profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 21:28