TAJNA U MIŠIĆIMA

Znanstvenici vjeruju da su konačno otkrili glavni uzročnik glavobolja i migrena: ‘Možda ima bolje rješenje od tableta...‘

Ilustracija

 Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp
Vratni mišići mogli bi biti glavni uzročnik glavobolja i migrena, tvrdi se u novom istraživanju

Vratni mišići mogli bi biti glavni uzročnik glavobolja i migrena, tvrdi se u novom istraživanju provedenom u Njemačkoj, temeljenog na posebnim snimkama magnetske rezonance (MR).

Istraživački tim proučavao je snimke MR-a kod 50 pacijenata kako bi usporedio vezu između učestalosti glavobolja, boli u vratu i pokretačkih točaka facijalnih mišića.

Osobito su se usredotočili na trapezijske mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

- Naš pristup nudi prvi objektivni dokaz za vrlo čestu uključenost vratnih mišića u primarne glavobolje, kao što je bol u vratu kod migrene ili tenzijske glavobolje, rekao je znanstvenik dr. Nico Sollman.

On radi na Odjelu za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju pri Sveučilišnoj bolnici Rechts der Isar u Münchenu.

Stezanje u glavi

Ljudi s tenzijskim glavoboljama često osjećaju stezanje u glavi i blagu do umjerenu tupu bol s obje strane glave. S druge strane, migrenu karakterizira jaka pulsirajuća bol koja uglavnom pogađa jednu stranu glave. Migrene također mogu uzrokovati mučninu, slabost i osjetljivost na svjetlo.

Bol u vratu obično se povezuje s primarnim glavoboljama, ali do sada nije bilo biomarkera za mjerenje upale i iritacije mišića vrata.

Prilikom istraživanja Sollmannov tim fokusirao se na uključenost trapezijskih mišića vrata u primarne glavobolje koristeći posebnu vrstu MR-a kako bi istražio povezanost između učestalosti bolova u vratu i glavobolja. Znanstvenici su mjerili bol i iritaciju mišića koristeći mišićne T2 vrijednosti.

Bilo je uključeno 50 sudionika, uglavnom žena, u dobi između 20 i 31 godine. Šesnaest ih je imalo glavobolju zbog napetosti, dok ih je 12 patilo od glavobolje zbog napetosti i migrene zajedno. Skupine su bile uparene s 22 zdrave osobe.

Svi su sudionici bili podvrgnuti magnetskoj rezonanci 3D turbo spin-echo. Analizirali su povezanost između vrijednosti dobivenih T2 prikazom i prisutnosti boli u vratu, broja dana s glavoboljom i broja bolnih točaka utvrđenih ručnom manipulacijom trapezijskih mišića.

Nalazi su trebali biti predstavljeni u srijedu na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA). Takvo se istraživanje smatra preliminarnim dok se ne objavi u stručnom časopisu.

Bol u vratu = bol u glavi

Znanstvenici su otkrili da su oni koji pate i od glavobolje zbog napetosti i od migrene zajedno imaju veće naprezanje vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

Posebno MR snimanje koje su napravili znanstvenici pokazalo je da je kod sudionika u danima kada su imali glavobolje i bolove od bolova u glavi i vratu uočena veća razina napetosti na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu - koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres - može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića ističu važnost uloge vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr. Nico Sollman, dodatno pružajući moguća rješenja za eliminaciju bolova.

Sollmann je sugerirao da neinvazivne opcije liječenja koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata - poput masaže ili akupunkture - mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

New York Post prenosi da dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od glavobolja zbog napetosti, a više od 37 milijuna Amerikanaca ima migrene, prema podacima American Migrene Foundation.

No, unatoč toj bolnoj statistici, univerzalni lijek ili terapija još nisu pronađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:21