ZDRAV ŽIVOT

ZNATE LI OD ČEGA SVE MOŽETE OBOLJETI JEDUĆI ULTRAPRERAĐENU HRANU? Što sve industrija radi s hranom, nije čudo da imamo epidemiju dijabetesa

Ilustracija
 Barbara Pheby / Panthermedia / Profimedia

Možemo li živjeti zdravo i jesti ultraprerađenu hranu? Što se dešava s nama kad unosimo nešto što je prošlo ekstrudiranje, hidrogenaciju, bojenje ili predprženje, a tretirano je sredstvima za povezivanje i još je možda preuzelo tvari iz ambalaže, što uopće nije bilo previđeno?

Cijeli tekst pročitajte na blogu Dianovo.

Iako su nam razvoj prehrambene industrije i sve veća pojava prerađene hrane na tržištu omogućili veću dostupnost hrane, što je dovelo do bolje nutritivne opskrbe, takva hrana sve je češći izbor pojedinca te se zbog određenih karakteristika počela proučavati povezanost s raznim oboljenjima, među kojima je i dijabetes tipa 2.

Ultraprerađena (visoko prerađena) hrana prema definiciji je hrana koja je prošla višestruku fizikalnu, biološku i/ili kemijs...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 04:55