VODI SE SPOR

Žrtve AstraZenece likuju zbog povlačenja cjepiva protiv covida diljem svijeta: ‘Imam trajne ozljede mozga...‘

 Marc Bruxelle/Alamy/Alamy/Profimedia/Marc Bruxelle/alamy/alamy/profimedia
Pedeset i jedna obitelj trenutno vodi spor s farmaceutskim gigantom

Odluku AstraZenece da povuče cjepivo protiv koronavirusa s tržišta pozdravile su žrtve iznimno rijetke, ali fatalne nuspojave. Naime, cjepivo farmaceutskog diva našlo se pod intenzivnim nadzorom posljednjih mjeseci zbog toga što je u nekim slučajevima uzrokovalo krvne ugruške i smanjen broj trombocita, piše Daily Mail.

Smatra se kako je cjepivo povezano s 81 smrću u Ujedinjenom Kraljevstvu te se više ne može koristiti u Europskoj uniji. Slični zahtjevi podneseni su i u drugim zemljama koje su ga prethodno odobrile, uključujući i UK. U Britaniji je tako izdano oko 50 milijuna doza.

image
Marc Bruxelle/Alamy/Alamy/Profimedia/Marc Bruxelle/alamy/alamy/profimedia

AstraZeneca povlači se s tržišta nekoliko mjeseci nakon što je tvrtka priznala kako cjepivo može izazvati reakciju tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS). Jedan u nizu onih koji traže odštetu je i IT-jevac Jamie Scott. Otac dvoje djece (47) zadobio je trajne ozljede mozga zbog ugruška i krvarenja na mozgu koje se javilo nakon primljenog cjepiva u travnju 2021.

- AstraZenecino cjepivo protiv Covida koje se više ne koristi u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji znači da više nitko neće pretrpjeti ove užasne nuspojave. Kažu da je to iz komercijalnih razloga, no možda je zato što više ne ulazi u prihvatljive sigurnosne parametre, rekla je njegova supruga Kate.

Pedeset i jedna obitelj trenutno vodi spor s farmaceutskim gigantom tvrdeći kako je neispravno cjepivo krivac za bolesti i smrti njihovih voljenih. Odvjetnici tvrde kako se možda nikad neće utvrditi točan broj oštećenih cjepivom.

- Komplikacija je uočena tek kad se cjepivo počelo primjenjivati na mlađim ljudima tako da je moguće da su se slučajevi kod starijih osoba provukli ispod radara, rekla je Sarah Moore, partnerica u odvjetničkom uredu Leigh Day.

Dodala je kako je tvrtka preplavljena ljudima koji su se javili da su oni ili članovi obitelji pretrpjeli štetu od cjepiva.

- Nažalost, iz niza razloga nismo mogli prihvatiti sve slučajeve koji su nam se javili. Za podnošenja zahtjeva imamo tri godine od prouzročene ozljede ili smrti, tako da je u mnogim slučajevima to vrijeme isteklo, pojašnjava Moore.

AstraZeneca je zanijekala da je odluka o povlačenju cjepiva povezana sa sudskim sporom, inzistirajući da se cjepivo s tržišta uklanja iz komercijalnih razloga.

- Nevjerojatno smo ponosni na ulogu koju je Vaxzevria odigrala u okončanju globalne pandemije. Prema neslužbenim procjenama, više od 6,5 milijuna života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a više od tri milijarde doza isporučeno je globalno. Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatramo ključnom komponentom okončanja globalne pandemije, rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:29