NOVA TERAPIJA

ZVUČI ODVRATNO, ALI JEUČINKOVITO Izmet u nosurješava probavne smetnje

Infekcije koje zahvaćaju probavni trakt u SAD-u godišnje hospitaliziraju 250.000 pacijanta i 14.000 smrtnih slučajeva

Nova terapija obećava spas osobama koje pate od probavnih problema. Stolica zdrave osobe će se smrznuti i transplatirati uz pomoć sonde kroz nos do crijeva. Zvuči neobično i gadljivo, no šansa za ozdravljenje je visoka.

Za liječenje infekcije crijeva koja se stalno pojavljuje transplatacija stolice mogla bi u budućnosti biti rješenje.

U studiji napravljenoj u Bostonu ova terapija bila je uspješna u 90% slučajeva. Istraživači istražuju daljnje mogućnosti i pokušavaju razviti tabletu kako bi pospiješili i olakšali liječenje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Transplatacijom stolice zdravih osoba bakterije u crijevima postaju uravnotežene. Ova metoda se primjenila kod osoba koje su imale problema s proljevom (Clostridium difficile).

Infekcije koje zahvaćaju probavni trakt u SAD-u godišnje hospitaliziraju 250.000 pacijanta i 14.000 smrtnih slučajeva. Liječenje antibioticima često ne pomaže, dok može doći i do komplikacija uslijed uništavanja i korinih bakterija.

Znanstvenici predlažu banku smrznutih materijala kako bi se od testiranih donora moglo pomoći većemr broju stanovništva.

Znantsvenici testiraju koja bi od metoda bila najbolja za transplataciju, hoće li to biti kolonoskopija ili tableta koja će biti jednostavnija ili bezbolnija za primjenu treba pričekati rezultate istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:16