TEMPIRANJE POROĐAJA

'ŽELIM DA MOJA BEBA BUDE ŠKORPION U HOROSKOPU' Nevjerojatni razlozi zbog kojih trudnice u hrvatskom susjedstvu zahtijevaju porođaj carskim rezom

Ilustracija
 Profimedia, Caters News

U hrvatskim je rodilištima posljednjih godina zamijećen trend porasta broja porođaja carskim rezom. Nismo iznimka. Ista se stvar događa i u svijetu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u prošlogodišnjem izvješću kao razloge navodi svijest rodilja o pravu na odluku o načinu porođaja te činjenicu da se u privatnim rodilištima postupak provodi po želji buduće majke i naplaćuje, čak i kad za njega nema nikakvog stručnog opravdanja.

Ovaj potonji razlog osobito je popularan u Srbiji, piše Blic. ‘Želim rađati poput elite’, jedan je od izgovora trudnica u Srbiji. Neke od njih čak tempiraju porođaj kako bi ispunile sumanute želje, poput određenog horoskopskog znaka bebe ili poklapanja rođendana s drugim članom obitelji. Tu je i želja da se tijelo što manje deformira.

Nažalost, mnoge žene zaboravljaju upozorenja liječnika da se radi o ozbiljnom zahvatu koji može izazvati brojne komplikacije. Unatoč tome, u Srbiji se dnevno izvede pedesetak carskih rezova, odnosno oko 17.000 godišnje, koji u privatnim klinikama stoje oko 3.000 eura.

‘Na početku moje karijere oko 17 do 18 posto trudnica rađalo bi carskim rezom, a danas tome pribjegava svaka šesta rodilja. U nekim slučajevima to zahtijeva stanje trudnice, ali sve češće majke dođu, izraze svoj zahtjev i jednostavno nametnu svoju želju’, priča specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen u jednoj privatnoj ginekološkoj klinici u Beogradu.

I on se slaže da se radi o nimalo bezazlenoj operaciji koja je postala popularna: ‘U pitanju je svojevrsno utrkivanje, želja za nekakvom dominacijom, smatraju da je carski rez čak elitni način porođaja. Iz istog razloga često i muževi utječu na supruge da se podvrgnu carskom rezu, a obično su u pitanju mladi i situirani parovi. Neke žene žele izbjeći deformaciju tijela tokom porođaja, a trudnoća sama po sebi nosi određene promjene: pojavu strija, celulita, deformaciju trbušnih mišića, i sve te promjene su individualne, od žene do žene.’

I u Srbiji su primijetili da sve više carskih rezova nema stručnog opravdanja. Spomenuti stručnjak dodaje da je strah od porođaja normalan, ali i da se razgovorom vrlo lako riješi. Napominje da se u slučajevima neopravdanog carskog reza potrebno postaviti kao autoritet budući da se radi o riskantnoj medicinskoj odluci. Navodi i primjer dijela majki koje imaju odbojnost prema dojenju pa nakon porođaja piju tablete koje zaustavljaju laktaciju. Smatra da edukacija trudnica očito nije dovoljna.

Doktorica Slađana Raović s jedne druge klinike nije imala takvih zahtjeva, ali je od kolegica čula za slučajeve u kojima je trudnicama astrolog savjetovao određeni horoskopski znak za bebu.

‘Jedna od posljedica zakazivanja carskog reza na željeni datum je ta da beba može biti nezrela. Ipak, mislim da generalno ne može biti posljedica jer nijedan ginekolog ne bi pristao zakazati takvu operaciju značajno ranije i time ugroziti pacijenta. Obično se radi o dva, tri dana pred sam termin’, objašnjava za Blic.

I ona podsjeća da je carski rez ozbiljna operacija gdje se reže koža, mišić, maternica, te da se ne bi trebao provoditi bez medicinskog razloga. ‘Žene misle da je to lakša varijanta u odnosu na prirodni porođaj: uspavaju ih, a kad se probude, sve je već gotovo. Činjenica je da to nije lakša opcija’, upozorava.

Dodaje da ‘namještanje datuma’ nije toliko česta pojava, no najčešće ga traže poznate osobe pa takvi slučajevi često završe u medijima. Istog je mišljenja o namjernim prekidima laktacije - događa se rijetko, i to nakon mjesec, dva, tri, a ne odmah nakon porođaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 11:27