KRIOTERAPIJA

ŽELITE SE RIJEŠITI VIŠKA KILOGRAMA? Sve se više priča o novoj metodi mršavljenja koja ne traži vaganje svakog zalogaja ili sumanuto vježbanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2019. u 09:36

, Image: 70753143, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

Temperatura postupno pada do minus 145 stupnjeva Celzija. Hladna kao noć na Mjesecu, to je temperatura u komori za krioterapiju cijeloga tijela u jednome njemačkom fitness klubu.

Trominutni postupak oglašava se kao sjajna metoda za ubrzavanje metabolizma i sagorijevanje gomile kalorija. Drugim riječima, mršavljenje.

- Ekstremna hladnoća, dobivena korištenjem tekućeg dušika, nije nimalo štetna jer je 'suha' - kaže Renate Suessenguth, direktorica kluba Cryosizer u Frankfurtu.

- To je potpuno drugačiji osjećaj od onoga kad ste vani na cičoj zimi - rekla je.

Članovi kluba skinu se do rublja i dobiju vunene čarape kako bi im noge ostale tople. Jedino im je glava izvan krio komore.

- Temperaturu spuštamo postepeno kako bi se tijelo aklimatiziralo - kaže Suessenguth, koja odmah pored komore nadgleda postupak.

Kalorije "izgaraju" tako što organizam nastoji održati tjelesnu temperaturu.

Sve dobne skupine zainteresirane su za postupak, tvrdi Sussenguth.

Krioterapija, ali ne cijeloga tijela, inače se koristi za reumatizam i brži oporavak pri mnogim sportskim ozljedama.

Dr. Sebastian Schmid, endokrinolog u Sveučilišnom bolničkom centru Schleswig-Holstein, kaže da je ideja o mršavljenju krioterapijom jako interesantna, ali "do danas nema nikakvih znanstvenih podataka o tome, jer to jednostavno nitko nije proučavao".

Dotad Schmid preporuča da osobe s kardiovaskularnim problemima, otvorenim ranama na koži ili oni koje muči klaustrofobija ne ulaze u komoru.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo