ROSA POSTIGO PICH

ŽENA KOJA JE FASCINIRALA SVIJET Majka 18 djece stigla u Zagreb i otkrila kako izgleda njezin život: 'Jedno dijete je vrištalo, drugo se svađalo, voda na štednjaku je kipila...'

Event menadžerica i autorica knjige "Kako biti sretan sa 1, 2, 3... djece?’ otkrila nam je tajnu obiteljske sreće
 EPH

Kad se španjolska obitelj Postigo Pich okupi oko velikog okruglog stola, što je svaki dan u 20.30 sati, njih je najmanje sedamnaest. A kako vole primati goste, često ih je i dvadesetak. Naime, Rosa i Jose Maria imaju petnaestero djece i zajednička večera je ritual koji se ne preskače.

- Za stolom se prepričavaju dani u školi, na poslu, u vrtiću... planiraju i dogovaraju obveze... - kaže nam Rosa u pauzi radionica koje je prošlog vikenda održala u Zagrebu. Djeca iz obitelji Postigo mjesečno potroše čak 240 litara mlijeka i oko 1300 keksa, dok druge slatkiše dobiju samo za rođendane i druge proslave.

Nema kukanja

Kad samo čujete da je žena rodila osamnaestero djece, već to izaziva veliku dozu divljenja i poštovanja. Još kad o tome govori s nevjerojatnom lakoćom, bez imalo kukanja, svakako se zapitate u čemu je njezina tajna?

To je 47-godišnja Španjolka otkrila u svojoj knjizi “Kako biti sretan sa 1, 2, 3... djece?” koja je prevedena na pedesetak jezika.

- Jedno je dijete vrištalo, drugo dvoje se svađalo, susjeda bi zvonila na vrata, voda za tjesteninu na peći kipila, ali i u tom košmaru uspjela je naći vremena za pisanje - priča o svojoj kaotičnoj svakodnevici.

Lekcije za večerom

Bračni par Postigo Pich oboje potječu iz velikih obitelji pa su i sebi željeli takvu. Ona je jedno od šesnaestero djece, a suprug jedno od četrnaest.

Prvo troje njihove djece imalo je srčanu manu, a dvoje od njih je umrlo u ranoj dobi. Liječnici su im savjetovali da odustanu od roditeljstva, no Rosa je nakon toga rodila još 15-ero djece.

- Tajna je u ljubavi. Sve kreće od roditelja. Partneri se moraju voljeti i biti puni ljubavi i nježnosti jedno za drugo - savjetuje.

Djecu treba naučiti dijeliti. I da budu na usluzi ljudima oko sebe. - Mnogo toga učimo za stolom. Djeca ne smiju sebi ugrabiti najbolji komad mesa. Neka taj ostave za mlađeg brata ili sestru. U tim malim stvarima gradi se osobnost i karakter. I zajedništvo. Ljudi su u svijetu prilično usamljeni. I mnogo je sebičnosti. A nije novac najvažniji i nije sva sreća u materijalnom ili poslovnom uspjehu. Najveća sreća je unutar vaša četiri zida - tumači nam.

Rosa je 25 godina radila kao tekstilni dizajner, a danas je event menadžerica. I uživa u svojem poslu. Mnogobrojna obitelj živi u 5-sobnom stanu u Barceloni. Dvije spavaće sobe su za djevojčice i dvije za dečke. Osim toga, djevojčice idu u žensku školu, a dječaci u mušku. To je, uvjerena je, dobro za njih. Kroz jutro im dolazi i kućna pomoćnica, a ostatak kućnih obveza dijele svi ukućani.

- Govorili su mi kako zasigurno maltretiram djecu i tjeram ih da rade, no zaista ne. Puno se zabavljamo, smijemo, igramo, učimo kuhati... njima je to zabavno. I žele pomoći. Osim toga, podijele se u parove pa stariji brat ili sestra brinu o mlađem - priča nam Rosa o svakodnevnom životu.

Nema mobitela do 18.

Kad putuju, idu kombijem i jednim manjim autom ili javnim prijevozom. I nema mobitela do 18. godine. - Bez obzira na to što prijatelji u školi imaju mobitele, mi se ne obaziremo. Kod kuće imaju internet ako im treba, ali ne želim da se zatvaraju u sobe i igraju igrice. I zbog toga nisu manje omiljeni ili popularni - priča nam slavna mama.

Rosa ima i svoje metode kad zagusti. Nikad ne plače, uglavnom se smije. I kad nastane svađa, ona ode prošetati oko zgrade ili se zatvori u svoju sobu. U svoje slobodno vrijeme igra tenis, a sa suprugom jednom godišnje otputuje na tjedan dana. - Svaka žena i majka mora pronaći vrijeme za sebe, ali i za supruga - tvrdi Rosa.

Rosina pravila za sretan život

- Ne uzimajte partnera ili partnericu zdravo za gotovo.

- Tepajte si. Otputujte jednom godišnje vas dvoje sami nekamo

- Pronađite svoj hobi i vrijeme za njega

- Smijte se i kad je tužno

- Sreću pronađite unutar svoja četiri zida

- Djeci mobitel ne treba prije 18. godine

- Kad nastane kaos u kući, izađite na zrak

- Učite djecu da prilaze i manje popularnim školskim kolegama

- Djecu treba naučiti dijeliti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 12:59