SEKS, DROGA I ZNANOST

Živjeli su goli, eksperimentirali s opijatima, uživali u tantričkim seansama... I spasili su fiziku

Ludi znanstvenik iz ‘Povratka u budućnost’ nije izmišljen. Živio je u hipi komuni...

ZAGREB - Tinejdžer Marty McFly s pomoću vremenskog stroja znanstvenika Emmetta Browna slučajno se vratio u godinu kad su se upoznali njegovi roditelji i zamalo da nije ugrozio vlastito rođenje... Kad je u srpnju 1985. godine u američka kina stigla znanstveno-fantastična komedija “Povratak u budućnost”, postigla je nevjerojatan komercijalni uspjeh, a redatelju Robertu Zemeckisu donijela svjetsku slavu.

O toj hollywoodskoj uspješnici, koja je doživjela i dva nastavka, mnogo je napisano, ali ipak široj javnosti nije poznato tko je poslužio kao inspiracija za lik luckastog znanstvenika Emmetta Browna.

Kolaps tržišta rada

No, stvarni Emmett Brown postoji, a njegovo ime je Jack Sarfatti i jedan je od junaka knjige “How the Hippies Saved Physics” Davida Kaisera, profesora na Massashusetts Institute of Technology (MIT). Knjiga, najavljena kao obavezno i zabavno štivo za ljeto, nedavno je objavljena u SAD-u, a o njoj su već pisali ugledni New York Times, Wall Street Journal i New Scientist.

Priča počinje sedamdestih godina kada je u SAD-u tržište rada za doktore fizike doživjelo kolaps. Nakon Drugog svjetskog rata ni jedna znanstvena disciplina u Americi nije doživjela takav procvat kao fizika.

Golema potražnja i izdašno financiranje iz federalnih izvora između 1945. i 1971. godine rezultirali su time da se broj doktorata iz fizike povećao 20 puta. Sve do kraja šezdesetih godina Američki institut za fiziku nudio je više poslova za fizičare nego što je bilo zainteresiranih, da bi se 1971. godine dogodio obrat: 1053 doktora fizike javila su se za 53 slobodna mjesta.

David Kaiser pripovijeda o Fundamental Physics Group, skupini mladih fizičara iz San Francisca koji su tih godina napustili konvencionalni akademski svijet i okrenuli se kontrakulturnom životnom stilu. Skupinu su osnovali studenti fizike na Sveučilištu California u Berkeleyju, Elizabeth Raucher i George Weissman, a uskoro su joj se pridružili Nick Herbert, John Clauser, Saul-Paul Sirag, Fred Alan Wolf i Jack Sarfatti, koji je i slovio kao neformalni vođa skupine.

Fizikalni problemi

Svakoga petka organizirali su seminare na kojima su raspravljali o fundamentalnim fizikalnim problemima i filozofskim implikacijama kvantne mehanike. Filozofija je bila privlačna i velikim fizičarima na početku 20. stoljeća, pa tako David Kaiser uspoređuje Fundamental Physics Group s Akademijom Olimpia.

Seminari od mjesec dana

Riječ je o neformalnoj skupini fizičara koji su se početkom 20. stoljeća sastajali u Bernu kako bi raspravljali o važnim fizikalnim i filozofskim pitanjima. Među ostalima, toj skupini pripadali su Albert Einstein i njegova prva supruga Mileva Marić.

Neki članovi Fundamental Physics Group željeli su objasniti parapsihološke fenomene, a druge je zanimala shema za komunikaciju koja bi bila brža nego svjetlost. Bili su im bliski istočnjački mistici, a posjećivali su i seminare na Institutu Esalen u Big Suru, rodilištu New Agea. Tamo su goli, uživajući u vrućim kupkama, raspravljali o problemima ljudske svijesti. Za rasprave na seminarima u Big Suru, koji su katkad trajali i mjesec dana, velik interes pokazivala je i CIA.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 04:46