SPASITE I UDOMITE

'ŽIVOTINJE NISU ARTIKLI KOJI SE KUPUJU KAO DAROVI ZA BOŽIĆ, ONE SU DUGOGODIŠNJA OBVEZA' Broj napuštenih njuškica koje čekaju dom premašio 10.000

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pozvali su u četvrtak građane da u predbožićno vrijeme, kad mnogi razmišljaju o kupnji ljubimca, umjesto kupnje udome životinju iz skloništa jer nakon blagdana, zbog neodgovorne kupnje, broj napuštenih životinja raste nekoliko puta više od prosjeka.

- Životinje nisu artikli koje kupujemo kao dar za Božić i koje, kad shvatimo da traže brigu i odgovornost, završavaju na ulici. Ljubimci su dugogodišnja obveza koja traje između deset i 20 godina, a ne igračka i kratkotrajna zabava za djecu - upozorile su udruge u priopćenju.

Istaknuto je kako ponekad u samo nekoliko dana pojedino sklonište zbrine nekoliko desetaka odbačenih pasa, među kojima su najbrojniji napušteni štenci. Udruge prodaju kućnih ljubimaca smatraju okrutnim, ali upozoravaju da i kod udomljavanja treba promišljeno donijeti odluku.

Procjenjujući da u Hrvatskoj ima oko 10.000 napuštenih životinja, upozoravaju da su skloništa pretrpana i preopterećena stalnim priljevom novih životinja.

U ozračju blagdana koji simboliziraju solidarnost, pomaganje, ljubav, zajedništvo i činjenje dobrih djela udruge pozivaju građane da ih posjete te udome životinje, a ako nemaju uvjete, da pomognu napuštenim životinjama traženjem udomitelja, hranom, dekicom ili šetnjom.

Podsjetili su kako su psi i mačke u skloništu i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani.

- Udomljavanjem se spašavaju najmanje dva života - životinje koju udomite i one koja će doći na njezino mjesto - poručuju u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:14