UBOJITI NEMAR

'ŽIVOTINJE SE ZAPETLJAJU I UMIRU U GROZNIM MUKAMA' Ronilac snimio orgomno klupko odbačenih ribarskih mreža pogubno za sav morski život

 
 Dominick Martin-Mayes / Facebook

Potresne fotografije ogromne ribarske mreže ostavljene da pluta u Karipskom moru, prikazuju koliko razoran učinak ima na morski svijet.

Naime, velike i male ribe, morski psi i ostale morske životinje zapliću se u mrežu iz koje se ne mogu osloboditi te na koncu ugibaju u teškim mukama.

Fotografije ogromne nakupine mreža koja pluta u blizini Kajmanskog otočja, snimio je britanski student morske biologije i instruktor ronjenja Dominick Martin-Mayes.

Među ostalim životinjskim vrstama koje su se zapetljale u mrežu, prepoznao je atlantskog trorepana, gofa i romba.

'Veličina mreže je zapanjujuća. U njoj je zapetljano nekoliko morskih pasa. Nisam mogao odrediti koje su točno vrste jer su se već počeli raspadati', rekao je Mayes.

25-godišnjak je prizor opisao kao vrlo potresan i tužan te rekao da su neka morska stvorenja uspjeli osloboditi. Pretpostavlja da mreža tako pluta morem već mjesecima, a s obzirom da je bila prevelika da ju izvuku u brod, misli da će ju teško ponovno naći jer ju je struja već vjerojatno odvukla stotinama milja dalje od mjesta gdje su je prvi puta uočili.

Fotografije je objavio na svojem Facebooku nadajući se da će tako podići svijest ljudi o opasnosti koju ostavljene mreže predstavljaju za morski životinjski svijet.

Kazao je i da se veličina tog velikog klupka mreža ne može pojmiti dok ju se ne vidi ispod površine mora.

'To je kao santa leda. Na površini se vidi samo nekoliko metara mreže, no pravo klupko je u moru. To su kilometri i kilometri zapetljanih mreža koje se protežu duboko prema dnu', kaže Mayes.

Ne zna se gdje su mreže prvi put bačene u more jer ih struje mogu odvući stotinama kilometara dalje. Lokalne vlasti i ekološke udruge mole sve koji ponovno primijete mrežu da ih obavijeste i jave njezinu točnu lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57