SHOPPING PATROLA

Ako ne volite puno teškog tekstila u domu, a ipak želite dozu privatnosti, ovo su zavjese za vas

 Shutterstock
Naša Jelena Cvetko zna da su rolo zavjese spoj modernog dizajna, praktičnosti i funkcionalnosti

Nisam tip koji voli kućni tekstil. Tako se već godinama uspješno odupirem kupnji stolnjaka unatoč uzastopnom nagovaranju. No, na neke sam stvari ipak pristala. Tepih smo kupili jer naše male curice puno vremena provode na podu, a na kraju sam pristala i na zavjese, iako ih u prošlom stanu nisam imala, nije mi smetala ni blizina susjedne zgrade. No, danas s našeg prozora "puca" pogled na kuću svekra i svekrve pa je potajno i to bio jedan od razloga.

Budući da se nikad nisam raspitivala o vrstama, tkaninama i općenito o zavjesama, obratila sam se dizajnerici Nikolini Jelić iz studija Kubus, koja kaže da inače svojim klijentima preporučuje dupli sloj zavjesa do poda: prozračne lagane zavjese svjetlijih tonova jednoličnog tkanja ili sitnog uzorka kao bazu te uz njih dekor zavjese koje su većinom od težih materijala. Osim što one daju dozu luksuza, zimi ne propuštaju hladnoću, a ljeti štite od sunca.

U mojem slučaju, što manje zavjesa - to bolje, a one do poda sasvim bi sigurno zainteresirale i djecu, što mi nikako nije želja. Odluka je tako pala na jedan sloj zavjesa. Sasvim dovoljno.

- Trebamo li zavjese do prozorske klupčice, obavezno neka budu na podiznom mehanizmu. One jednako dobro funkcioniraju s dekorom sa strane kao i klasične zavjese s naborima. Preferiram rimske zavjese s letvicama, izrađene od prozračnih laganih tkanina svijetlih tonova. Modernija varijanta podiznih zavjesa za suvremene interijere su rolo zavjese - kaže dizajnerica, a ja prihvaćam izazov i krećem u potragu, za početak, rolo zavjesa.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Osim materijala i željene razine propusnosti svjetla, o čemu ovisi i namjena zavjesa (dnevne ili za zamračivanje), treba odabrati boju i eventualno uzorak, kao i način rukovanja koji vam odgovara. To je najčešće ručno ili lančićem, ali postoji i opcija električnog upravljanja. U trgovinama se mogu pronaći i različite dimenzije (širina se često može i kratiti prije montiranja), a o svemu tome ovisi i cijena. Za one izbirljive, jedna od opcija je i izrada zavjesa po mjeri.

JYSK

Duo rolo zavjesa IDSE

Cijena: 240 kn

Funkcionalna roleta s prozirnim i neprozirnim trakama kojima se prilagođava količina svjetla koje ulazi u prostoriju.

Dimenzije: 120x180 cm

Materijal: 100% poliesterska vlakna

www.jysk.hr

IKEA

Rolo zastor LISELOTT

Cijena: 199,90 kn

Nema poteznicu kako bi bila sigurnija za djecu. Može se montirati s unutarnje i vanjske strane okvira prozora ili na strop

Dimenzije: 160x195 cm

Materijal: 100 % polivinilski acetat

www.ikea.hr

EMMEZETA

Rolo zavjesa Easyfix Termo

Cijena: 269,99 kn

Termo rolo sa stražnje strane sadrži foliju koja sprečava dopiranje topline u dom. Lako se montira, bez bušenja, s mehanizmom na lančić

Dimenzije: 120x150cm

Materijal: 100% poliester

www.emmezeta.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:47