SHOPPING PATROLA

Ako osim kunama služite i kriptovalutama poput bitcoina, onda vam treba moderniji novčanik

 Ozan Kose
Naš Bernard Ivezić otkrio nam je koji su najjednostavniji i najsigurniji načini pohrane bitcoina, ethereuma, DASH-ova...

Bitcoin u posljednje vrijeme obara rekorde. Premašio je 40.000 dolara. Možda će dalje rasti, a možda i ne, nemoguće je predvidjeti. No, ako se odlučite na njegovu kupnju, znajte da imati kriptovalute nije isto što i imati kune, eure ili dolare, odnosno fiat novac. Kune, euri ili dolari mogu vam se zgužvati, oprati u mašini, podrapati, pa čak i djelomično izgorjeti, ali time ih nećete izgubiti. Za njih garantiraju središnje banke poput HNB-a i HNB vam zato mora zamijeniti "uništenu" novčanicu. S kriptovalutama to nije slučaj. Njihova je prednost u odnosu na fiat što su decentralizirane, što nemaju svoj HNB, ali isto tako to im je i prokletstvo.

image
JedinI zagrebački bankomat za bitcoine
Ivan Lackovic/Cropix

Izgubite li svoj bitcoin novčanik, odnosno javni i privatni ključ vezan za vašu kriptovalutu, ne postoji nitko kome se možete obratiti. Vaše kriptovalute više nema! Javni ključ je poput internetske adrese na kojoj možete provjeriti sadržaj svog novčanika. Tajni ključ je onaj koji imate samo vi i njime se vrši kupnja i prodaja vaše kriptovalute. Mnogi zato koriste usluge kripto burzi i Revoluta. No, oni imaju više provizije i znaju vaš tajni ključ. Hakira li ih netko, gotovo ste sigurno izgubili svoju kriptovalutu. Najsigurniji način bilo bi isprintati oba ključa na papir i spremiti ih u ladicu.

Tu uskaču digitalni novčanici. U njih možete pohraniti kriptovalute digitalno, odvojiti ih od interneta i jednostavno opet priključiti na računalo te njima odmah trgovati. Praktično. No, kao i kod papira i običnog novčanika, ako ih izgubite, izgubili ste i njihov sadržaj. Stoga, oprezno!

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Izbor hardverskih novčanika za kriptovalute, koje možete priključiti na računalo, pa čak i mobitel, ograničen je. Međutim, neki od najboljih brendova, poput Ledgera, su tu. Nažalost, njihova je dostupnost najveći problem.

CANOSA

Digitalni novčanik Trezor

Cijena: 867 kn

Novčanik koji, osim na računalo, možete izravno spojiti na mobitel ili tablet

Povezivanje: Mikro USB

Ekran: Da, OLED 128 x 64 px

Operativni sustav: Android, Win7, Linux, OSX 10.8 ili viši

www.canosa.com.hr

MALL.HR

BitBox02 novčanik za bitcoin

Cijena: 754 kn

Samo za bitcoin, ali podržava upravljanje gestama i backup na SD karticu

Povezivanje: USB Type-C, adapter za klasični USB

Ekran: Ne

Operativni sustav: Win7, Linux, OSX 10.11 ili viši

www.mall.hr

INSTAR INFORMATIKA

Digitalni novčanik Ledger Nano S

Cijena: 468 kn

Podržava više kriptovaluta, OTG mobitele i ima podršku za backup s papira

Povezivanje: USB

Ekran: Da, OLED

Operativni sustav: Android, Win8, Linux, OSX 10.8 ili viši

www.instar-informatika.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:30