NESNOSNO GLASNO!

Ako poput Jadranke Kosor imate problema s bučnim susjedima, evo što možete učiniti

Jadranka Kosor
 Srdjan Vrancic/Cropix
Grozne primjere, tajne funkcioniranja sustava, ali i neka rješnja otkrili su nam u Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada

Prodorni zvukovi iz stana iznad u kasnim večernjim satima, susjed tinejdžer koji vikendom dovodi ekipu da bi pjevali u sav glas, pas s drugog kata koji stalno laje ili nenajavljeni bučni radovi u stanu pokraj dok vi radite od kuće – malotko se od stanara zgrada nije našao u nekoj od ovih situacija. Prošlog tjedna u sličnom se problemu našla i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja se na Twitteru požalila da „kiša lijeva, susjed iznad razbija i uređuje svoj stan, pada prašina, sve se trese, a buka je nesnosna“.

Što tada učiniti – kucati glasnom susjedu na vrata, udarati metlom po plafonu ili odmah zvati policiju? Najbolje je najprije posegnuti za uljudnim razgovorom te sa susjedom, uzajamnim razumijevanjem, ipak pronaći zajednički jezik, poručuje predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada Dejan Bodul, inače docent na riječkom Pravnom fakultetu.

- Za sada najčešće svaka višestambena zgrada ima Odluka o kućnom redu koja nije obvezujući zakonski akt, pa u konačnici služi samo kao smjernica za postizanje standarda kvalitetnog stanovanja osoba koje žele kvalitetno živjeti. S druge strane, u ovom je trenutku u fazi rasprava o Zakonu o upravljanu i održavanju stambenih zgrada i bit će potrebno vrijeme da on zaživi. No, taj Zakon neće niti može rješavati pitanje nekulturnih ili bučnih susjeda pa ostaje komunikacija – tvrdi Bodul.

image
Sandra Simunovic/Cropix

To ponajprije vrijedi u slučajevima kad mala djeca u susjednim stanovima viču i bacaju igračke. Kad se radi o djeci, kažu iz Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada, treba oprezno pristupiti te susjede-roditelje uputiti na kupovinu tepiha kako bi se zvukovi neutralizirali, barem u ranim i kasnim dijelovima dana.

Isto vrijedi i u slučaju nenamjernih zvukova nastalih zbog hodanja u cipelama s krutim potpeticama ili štiklama. Stanari im se također, dodaju iz Udruge, znaju žaliti na preglasno puštanje glazbe ili sviranje instrumenata, no i tu ih upućuju na komunikaciju. Uz to, adaptacija susjednih stanova jedan je od glavnih izvora buke pa je u takvim situacijama nužno da se izvođači i vlasnici stanova drže odluke o kućnom redu te sukladno tome, prilagode aktivnosti.

image
Danijel Bartolic/Cropix

- Stanari svake zgrade se barem jednom suoče s bukom. Činjenica je, na sreću, da učestali problem bučnih susjeda nije masovna pojava, a izdvojeni slučajevi su uglavnom postupci osoba sklonih asocijalnom ponašanju – kaže Bodul i ističe da se stanare treba uputiti na policiju ako postoje elementi iz prekršaja javnog reda i mira.

Iako je za takvo problematično ponašanje propisana novčana kazna ona, govori docent, kao sankcija nije adekvatna.

image
Livio Andrijic/Cropix

- Policija, recimo, može doći na uvid, a u najvećem broju slučajeva, ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnog postupka. Tako sve ostane na opomenama i upozorenjima, a nakon toga problematičan stanar lako može nastaviti po starom – navodi Bodul.Posebna su priča trajnija uznemiravanja građana koja, iako nisu česta, stanarima zadaju prave glavobolje. Kako sudski procesi traju godinama, a troškovi su skupi, rijetko tko se uopće odlučuje tužiti susjeda iz pakla. Umjesto toga, okreću se alternativnim metodama.

Kao svježi primjer, izdvaja se nedavni slučaj iz Zadra, gdje je netko u tamošnjoj zgradi urinirao nasred hodnika. Koji dan nakon je u hodniku osvanula jasna poruka: „Nemojte pišati u hodnik“, a autor mu je vjerojatno – susjed ogorčen takvim ponašanjem.

image
Poruka susjedima u jednoj zgradi u Zadru
Facebook/dnevna Doza Prosječnog Dalmatinca

Ovakve priče česte su po Facebook grupama i portalima koji prenose nevjerojatne situacije susjedskih razmirica. Podsjetimo se slučaja kad je par iz Splita svojim glasnim strastvenim ekshibicijama izludio susjede, koji nisu stali na pisanim upozorenjima, već su, kako bi ih stišali, okrenuli broj policije.

image
Josko Supic/Cropix

Slučajevi poput tih ekstremni su, no događaju se. U jednoj zgradi je recimo, prisjeća se Bodul, problematičan susjed godinama skupljao smeće pa su se skupile razne životinje, poput štakora.

- Jedan je čovjek, sklon asocijalnom ponašanju, minirao zgradu, a u jednom je slučaju prostitutka šest mjeseci posjećivala jedan stan. Zvukovi su bili glasni, susjedi su se žalili, nisu je tužili nego su ih uspjeli stišati razgovorom – prepričava nam predsjednik krovne udruge stanara i suvlasnika zgrada samo neke od ekstremnih anegdota. Protiv nekih, saznajemo, sudski postupci traju i godinama nakon.

image
Josko Supic/Cropix

- Kao krajnja drastična posljedica problema bučnih susjeda postoji mogućnost isključenja iz suvlasničke zajednice, što je propisano odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. On je predviđen samo za krajnje slučajeve kad drugi vlasnici stanova više, uvjetno rečeno, nemaju drugog izlaza iz nepodnošljive situacije osim da posegnu za isključenjem tog suvlasnika. Tada suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će u sudskom postupku zahtijevati isključenje problematičnoga, ako za to postoji razlog – objašnjava Bodul.

image
Josko Supic/Cropix

No, ta je mjera unazad 30 godina korištena svega nekoliko puta. Da bi ona zaživjela potrebno je, zaključuje docent, napraviti niz legislativnih izmjena.

image
Rihanna
Imp Features/Imp Features/Profimedia

Na kraju, čini se da je problematičnom sustanaru pravno teško doskočiti te da je izlaz najpametnije probati potražiti u – čašici zdravorazumskog razgovora. Ili, pak, ako ste dubljeg džepa, postoji još jedan način kako se riješiti glasnih susjeda. Njega se dosjetila popularna Rihanna, koja će u Beverly Hillsu od svoje dvije luksuzne vile s devet spavaćih soba napraviti svoj vlastiti kvart. Daleko od tuđe buke i problema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:43