SHOPPING PATROLA

Ako su vam od lani ostale neke trajnice, sada je trenutak da im pomognete. Evo što vam treba

 Berislava Picek/Cropix
U pripremi za sadnju i vrtlarenje prvi je korak odabir zemlje. Odaberite onu s hranjivim tvarima

Prije početka sijanja sjemena, sadnje presadnica i biljaka na terasama ili balkonima potrebno je pripremiti tegle i zemlju. Ako su vam od prošle godine ostale neke trajnice, sad je trenutak da tim biljkama pomognete tako da ih izvadite iz zemlje, detaljno operete posudu, stavite novi supstrat za sadnju i posadite biljku. Odlično bi bilo da prema tome što ćete saditi pripremite i zemlju za sadnju.

Ja u posudama kombiniram cvijeće, začinsko bilje i povrtnice pa prema tome dodajem i supstrat za sadnju. Obična pakiranja zemlje najjeftinija su opcija, ali bez hranjivih dodataka. Tako da ćete uz izbor takve zemlje odmah trebati dodati neki hranjivi dodatak u obliku gnojiva. Supstrati pripremljeni za sadnju prema vrsti biljaka obično imaju veliki udio prirodnih hranjivih tvari.

Postoje na tržištu i posebne biozemlje koje garantiraju kvalitetu zemlje i njezino porijeklo. Ali, kao najvažnije, dajte si truda i dobro pročitajte što piše na pakiranjima i prema tome napravite izbor. Jer ono što će izrasti u vašim biljkama jest ono što su uzele iz zemlje u koju su posađene.

To je osobito važno ako sadite povrtnice koje ćete jesti. Pranjem posuda i presađivanjem biljke vidjet ćete detaljno kakav je korijen, ima li nekih nametnika, mrava ili uši, pa ćete moći na vrijeme djelovati i pomoći biljci.

Kako su noći i jutra još hladni, nemojte žuriti sa sadnjom cvijeća i presadnica jer bi im te niske temperature mogle naštetiti.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Izbor biljaka koje ćete uzgajati i saditi nametnut će vam i izbor zemlje ili supstrata za sadnju. Što je supstrat hranjiviji i bogatiji, uzgoj biljaka bit će vam lakši i rezultat će biti bolji.

VRTNI CENTAR DRIJEN

Humovit 50 l
Cijena 40 kn
Supstrat, kompleksna mješavina za balkonske biljke, voće i povrće.
Sastav: 50% prirodnog organskog gnojiva
pH: 6,0-7,0
drijen.hr

PEVEX

Blumenerde 60 l
Cijena 70,90 kn
Prozračan supstrat za lončanice s dodatkom islandske lave.
Sastav: dodatno gnojivo za početni rast
pH: prilagođen
pevex.hr

FLORA VRTNI CENTAR

Terra Brill 45 l
Cijena 59,90 kn
Univerzalni supstrat: treset, vlakna, gnojivo. Dodatak gnojiva za četiri tjedna.
pH: 5,7
flora.com.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:47