UBRZANI TEČAJ

Aleksandr je napustio Harkiv prije nekoliko dana i već uči jezik: ‘Ja sam Saša i ja učiti hrvatski‘

Sat hrvatskog jezika za grupu izbjeglih iz Ukrajine kojeg održava Ula Antolos.

 Marko Todorov/Cropix
Uglavnom je riječ o snalaženju u prometu, pitanjima koja se koriste u kupnji i svakodnevnim životnim situacijama...

- Ja sam Saša i ja učiti hrvatski - predstavio se nadimkom Ukrajinac Aleksandr Bondarenko na satu hrvatskog jezika. Samo nekoliko dana nakon što se sa suprugom Irom smjestio na Jarunu, počeo je učiti jezik. Jer, nema vremena za gubljenje. Iako su napustili svoj dom uz živa sjećanja na razoreni grad Harkiv, žele se što prije asimilirati, raditi i živjeti.

U učionici na zagrebačkim Vrbanima jučer je Saša s još trima ženama učio osnove našeg jezika. Inače ih je u klupama više, deset.

On je jedini muškarac, očekivano, jer oni zbog rata ne smiju napuštati zemlju. No, slabovidnost je bila presudna pa je sa suprugom potražio dom u Zagrebu.

- Jedna nam polaznica dolazi iz Markuševca - kaže volonterka i profesorica Ula Antolos.

image

Nastava u tijeku.

Marko Todorov/Cropix

Iako su tek na devetom satu hrvatskog jezika, pokazuju zavidno znanje. Profesorica niti jednom nije upotrijebila njihov materinski jezik.

- Predstavio se Saša. Možete li i vi ostali? - pita.

"Ja sam Ira, zadovoljna sam i zahvalna." Nadovezuje se Olja koja govori da je iz Ivaniva i ona je tu "učiti hrvatski". Valerija kratko kaže: "Hvala Hrvatima!"

image

Polaznici škole stranih jezika.

Marko Todorov/Cropix

Bez problema navode svoje profesije: psihoterapeut, rad u ljudskim resursima, konzultant i financijer. Većinu riječi znaju, no gramatika zna biti problem.

- Kako zovemo osobe koje rade u kazalištu - pita profesorica?

- Glumac i glumačica - svi će uglas.

Slušajući sat jasno je da se radi na frazama i riječima koje se koriste u svakodnevnom životu. Uglavnom je riječ o snalaženju u prometu, pitanjima koja se koriste u kupnji i svakodnevnim životnim situacijama.

image

Nastava u tijeku.

Marko Todorov/Cropix

- Razumjeti. Puno sličnih riječi - kaže nam Ira, a njezin se suprug spretno izvlači na profesoričino pitanje koji su mu najdraži glumac i glumica.

Pa tako navodi Lea DiCaprija, a za glumicu kaže, uz smijeh, "moj žena".

- Učenje se temelji na konverzaciji kroz koju polako prolazimo i gramatiku. Cilj je osposobiti polaznike, prvo od osnovnih pojmova. Zapravo nam vrlo dobro ide na hrvatskom, ako je baš nužnost, onda to napravim na ruskom. Ipak, nastojim polako i razgovijetno govoriti hrvatski, a u tom smislu jezici su slični pa je lakše - kaže profesorica Ula Antolos.

image

Sat hrvatskog jezika za grupu izbjeglih iz Ukrajine.

Marko Todorov/Cropix

U Smart školi stranih jezika na Vrbanima radi volonterski, a osim toga, organizira grupe koje su online.

- Srećom, priključilo se još profesora i škola. Dio je online, koji je važan, pogotovo za one koji nisu u većim gradovima - govori nam.

Daniela Dapas, vlasnica i direktorica Smart škole stranih jezika, govori da tijekom rada uvijek prate potrebe polaznika i uskaču koliko mogu, ali da joj je rat osvježio neke zaboravljene dane.

- Jako me potreslo i osjetila sam potrebu učiniti nešto, a s obzirom na to da imam školu, to je bio logičan put, da tim ljudima pomognemo da se što prije uključe na tržište rada i u socijalni život - kaže Dapas i dodaje da je poziv uputila preko grupe SOS Ukrajina.

- Interesa ima. Već nas je kontaktiralo više od 50 ljudi. Bilo je upita i za djecu, ali oni će učiti jezik u redovnom školovanju. Tako imamo samo nekoliko predškolske djece - navodi.

No, ono što je najvažnije u ovom trenutku je da se jezik savlada što prije, a to znači ubrzani tečaj, tako da ova grupa ima čak osam sati tjedno, odnosno četiri dana u tjednu dolaze na tečaj.

Da bi se uklopili u društvo, potreban im je A1 stupanj, koji će ovim tempom završiti do kraja svibnja.

Više od dvjesto poslodavaca iskazalo interes da zaposli Ukrajince u ugostiteljstvu

Ukrajinci najviše traže poslove frizera, stolara, pekara, sobarice, prometnog tehničara, a zainteresirani su i za poslove u prodaji, kao i za bilo kakve pomoćne poslove dok ne nauče hrvatski jezik. S druge strane, 200 hrvatskih poslodavaca iskazalo je interes za zapošljavanje Ukrajinaca u ugostiteljstvu, posebno kuhara i konobara, a onda i za djelatnosti graditeljstvo, poljoprivreda, zdravstvo.

- Sve osobe koje iskažu interes za upis u evidenciju HZZ-a sa savjetnikom će utvrditi koja zanimanja mogu i žele raditi, kojim se jezicima i znanjima služe, a savjetnik će ih prema tome upućivati na radna mjesta poslodavaca - kažu iz HZZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:57