HUMANITARNA AKCIJA

'BEZ NJIHOVE POMOĆI NE MOGU ZAVRŠITI FAKULTET' Upisao apsolventsku godinu pa izgubio pravo na sufinanciranje potrebnih asistenata

 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Alen Kasumović mladi je umjetnik, a ono što ga od ostalih slikara razlikuje je to što svoja djela stvara - ustima.

Od rođenja boluje od artrogripoze, bolesti koja uzrokuje kontrakciju mišića i deformaciju zglobova, ali to ga nije spriječilo da izrazi svoj umjetnički duh.

Diploma

Trenutno završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali suočen je s jednim problem koji bi mu mogao ugroziti završetak školovanja. Upisao je apsolventsku godinu zbog čega je izgubio pravo na sufinanciranje prijeko potrebnih asistenata.

Bez njih ne može dovršiti svoj diplomski rad.

- Imam tri asistenta. Jedan je osobni, dok su druga dva, Aldin i Filip, asistenti za fakultet. Svaki radi po četiri sata dnevno, pomažu mi u pripremi za rad, ali i za kretanje po fakultetu jer zgrada nije prilagođena za osobe s invaliditetom. Bez njih ne mogu završiti studij - kaže Alen.

Osim što mu pomažu tijekom slikanja, asistenti isto tako rješavaju druge poslove. Odlaze u knjižnicu po knjige, sređuju papire u referadi, postavljaju prostor za rad. Sve što on sam ne može.

Ranko Šuvar / CROPIX

- Kako bi mi mogli nastaviti asistirati u završnoj izradi mojeg diplomskog rada potrebno mi je oko 25.000 kuna, što je ekvivalent njihove petomjesečne plaće - ističe Alen koji namjerava diplomirati u veljači.

Hrabrost

Kako bi prikupio traženi iznos pokrenuo je crowdfunding kampanju na stranici Indiegogo, jer samostalno ne može prikupiti potreban novac. Prikupio je tek 200 dolara, ni pet posto koliko mu je stvarno potrebno.

Unatoč lošem startu kampanje, Alen vjeruje da će na kraju sve imati sretan završetak te da će u veljači uspješno završiti svoje školovanje. Poslije toga ga čeka nova borba. Ipak, on svoje stanje ne vidi kao prepreku.

Bolest ga nikada nije obeshrabrila i vjeruje da će za sve buduće situacije pronaći način kako ih prebroditi. Osim putem Indiegoga, novac se može uplatiti i na račun HR8723900013215036630.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:20