SHOPPING PATROLA

Bezbrižna jurnjava u rolama po Jarunu zvuči savršeno, no evo trikova kako spriječiti ozljede

 Kosijerphotography
Role ili, pak, rolšuhe neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo, no pri kupovini treba paziti na svrhu, veličinu...

Role u meni uvijek bude sjećanja na djetinjstvo. Tada su postojale samo one s četiri odvojena kotača, zvali smo ih rolšuhe ili eventualno disko role, iako smo disko na rolama vidjeli samo u kultnom francuskom filmu "Tulum" s predivnom Sophie Marceau.

Onda su došle inline role koje su imale zastrašujući jedan red kotača, bile su brže, modernije, ali i nekako opasnije, i s njima kao da je nestala dječja bezbrižnost kotrljanja po svakakvom terenu, od zemlje do kamenja, bez brige i pameti.

Naravno, s vremenom sam zavoljela i njih i jurnjavu stazom oko Jaruna. Kako je siva zima napokon iza nas, sjetila sam ih se nedavno i počela razmišljati je li vrijeme za novi par i kako ih odabrati.

Evo što sam otkrila da preporučuju stručnjaci.

Što se tiče vrsta, postoje rekreacijske i sportske. To su fitness role, potom one za inline hokej, profesionalne speed role, agresivne i outdoor role... Za povremeno rolanje po ravnom terenu, ako se ne mislite utrkivati i raditi akrobacije na rampama, dovoljne su vam fitness role.

Uvijek kupite za pola broja ili broj veće kako biste ispod njih mogli nositi deblje čarape, a osim toga, noga zbog opterećenja uvijek može malo nateći. Cipela mora biti čvrsta i osiguravati stabilnost.

Osim cipele, drugi najvažniji dio su kotačići, najvažniji čimbenik kad govorimo o učinkovitosti rola. Njihova tvrdoća i promjer utječu na brzinu i udobnost vožnje.

Za početnike se preporučuju kotačići promjera 78-80 milimetara, dok napredni trebaju potražiti one promjera 82-84 milimetra. Naime, manji kotačići osiguravaju bolje svladavanje i stabilnost. Njihova mana je manja brzina.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Prije odabira rola zapitajte se koliko ćete ih često koristiti, na kakvim terenima, je li vam važnija brzina ili stabilnost... Kod odabira vodite računa o veličini i tvrdoći kotačića i svakako ih prije kupnje probajte: morate se u njima osjećati udobno i sigurno.

MALL.HR

Rulyt Sulov Sandy

Cijena: 417 kuna

Odličan su izbor za sve početnike, ali i one naprednije. Pružaju stabilnost tijekom vožnje.

Veličine: S (31 - 34), M (35 - 38), L (39 - 42)

Kotačići: PVC, S: 64 × 24 mm, M i L: 70 × 24 mm

Vezanje: dvostrana kopča s autolock bravom, vezice

www.mall.hr

DECATHLON

Oxelo Fit 500

Cijena: 529 kn

Savršene za rolanje na udaljenostima od 10 do 20 km, imaju polutvrdi uložak s 3D mrežom, novu pjenu za udobnost i amortizaciju pete.

Veličine: 36 - 42

Kotačići: 80 mm, tvrdoća 80A

Vezanje: mikrometrijska kopča i remen na svodu

www.dechatlon.hr

HERVIS

Roces ICON M/W

Cijena: 799,99 kn (na akciji)

Udobne i kvalitetne uniseks role za odrasle. Ležajevi ABEC5, okvir polipropilen, ojačan staklenim vlaknima.

Veličine: 36 - 46

Kotačići: 80 mm-82A

Vezanje: dvije čvrste kopče

www.hervis.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 23:22