NJENA BORBA

BIH KNJIŽEVNICA O STANJU U ZEMLJI, LJUDIMA, BOLESTI... 'Mama mi je prije emisije rekla da pazim jer se vraćam u Hercegovinu i nastavljam se liječiti'

Martina Mlinarević
 Screenshot / HRT
 

Gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u dva bila je književnica i kolumnistica iz Bosne i Hercegovine Martina Mlinarević koja je komentirala stanje u svojoj zemlji, kako ljudi žive, o životu, pisanju i još koječemu.

U rujnu prošle godine dijagnosticiran joj je rak dojke. Prošla je tri operacije u pola godine, a sad se liječi u Mostaru. Osim toga, zbog političkih pritisaka godinama se nije eksponirala u javnosti. Bila je trudna i izgubila je prvo dijete, najvjerojatnije zbog stresa.

Za HTV-ovu je emisiju ispričala da dolazi iz teške, tradicionalne, konzervativne hercegovačke obitelji:

- Moj otac je teški tvrdokorni tradicionalist, a bio je dvostruki udarnik radnih akcija. Mama mi je prije emisije rekla da se dobro pazim jer se vraćam u Hercegovinu i nastavljam se liječiti u Mostaru. Moj otac ima iste svjetonazore, ali on to ne bi priznao. Rekao bi da, mislim i ja tako, ali zašto ti to moraš naglas reći.

Komentirala je i pobjedu Željka Komšića na izborima čime je postao novi hrvatski član Predsjedništva BiH. Mlinarević smatra da nitko neće ratovati, no da se ne govori o ljudima koji su stanovnici BiH, nego o plemenima:

- Imamo diskriminatorski ustav po kojem se na izborima samo iz tri plemena mogu kandidirati predsjednici. Imate Dodika koji je izabran u predsjedništvo zemlje koju prezire i ići će raditi u Sarajevo kojeg prezire, kazao je da će raditi u istočnom, a ne u bliskoistočnom Sarajevu, ali će redovno uzimati plaću od te države. Imate Željka Komšića koji je na poziciji gdje predstavlja narod koji ga prezire i bez obzira na to uzima plaću. Imate Šefik Džaferović koji je zapravo niotkud, a ima infrastrukturu stranke. Komšić je u prvoj noći uspio zaratiti i s Hrvatskom i sa Srbijom. U predsjedništvo prvi put ulazi osoba koja je na crnoj listi jedne zemlje - to je Milorad Dodik koji je par dana prije izbora rekao da će osobno ukloniti klauna s ulica Banja Luke koji protestira - to je otac Davida Dragičevića, koji brani dostojanstvo smrti svojeg djeteta - rekla je.

Dodaje da je boli autokracija i sebičnost lijevih stranaka u BiH. Osvrnula se i na dijagnozu i rekla da se i danas pita zašto baš ona.

- To pitanje dolazi u mahovima, ali ne želim upasti pod utjecaj bolesti. Prof. Eduard Vrdoljak u Splitu rekao mi je da zna s vrata hoće li se pacijent izvući ili neće, ovisno o tome kako je prihvatio bolest. Ta mi je rečenica odzvanjala cijelo vrijeme liječenja i stalno pokušavam sebe držati iznad dijagnoze - ispričala je u emisiji Nedjeljom u dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2021 08:30