HALLOWEEN PARTY

Bijela kuća kao ultimativna kuća strave: Ovog vikenda bila je puna malih Trumpova i Melanija

 Olivier Douliery
Na južnom travnjaku predsjedničke rezidencije, djeca su 35 minuta prolazila ispred predsjedničkog para, a oni su im mahali

Uz nekoliko prilagodbi zbog trenutne pandemijske situacije američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melanija ovog su vikenda bili domaćini brojnim superjunacima, jednorozima, kosturima i astronautima, čak i jednom dikobrazu i velikom dinosauru, na zabavi koja je dijelom obilježavanja Halloweena ili Noći vještica u Bijeloj kući.

Proteklih godina predsjednik i prva dama osobno su dijelili slatkiše maskiranoj djeci, no ove su se godine mališani tradicionalne narančaste vrećice prepune bombona i čokoladica dobili već pri ulasku na zabavu. Jer - korona!

image
Nicholas Kamm

Na južnom travnjaku predsjedničke rezidencije, gdje se inače događaju ovakva okupljanja, djeca su 35 minuta prolazila ispred predsjedničkog para - Tump i Melania, koji su nedavno preboljeli covid-19 su im mahali i dijelili komplimente sa sigurne udaljenosti, a sve je pratila sablasna glazba iz filmova i serija koju je izvodio orkestar Američkog zrakoplovstva - recimo iz "Igre prijestolja" i "Fantoma iz opere".

image
Olivier Douliery

Par je pred uzvanike, djecu zaposlenika hitnih službi, vojnika i washingtonske školarce, izišao na glazbu "Thrilera" što je podiglo poneku kritičnu obrvu. Možda je to sjajna i vrlo prikladna glazba, no nije baš sjajan izbor zbog dobro poznatih kontroverzi oko pokojnog Michaela Jacksona i njegovog navodnog zlostavljanja djece.

Trebala je to, dakako, biti puno veća zabava, no za pandemijsko vrijeme i ova je bila raskošna.

image
Olivier Douliery

Uz veliki svjetleći natpis "Halloween 2020" na balkonu, sve je bilo prekriveno ukrasima od lišća u jesenskim bojama i nizovima krizantema, te neizbježnim bundevama, malim i velikim u golemom broju. Organizatori su se pobrinuli i za laganu maglicu koja se vukla po tlu.

image
Olivier Douliery

Prema izvještajima američkih medija, svi stariji od dvije godine morali su nositi zaštitnu masku, a poštivale su se i mjere distanciranja. No, bilo je i problema. Naime, kada je predsjednički par izišao iz kuće, gosti su pohrlili prema njima. Svi su se željeli slikati s predsjednikom i prvom damom, pa je osoblje moralo potaknuti lagano poticati dinosaure, princeze i astronaute da krenu dalje.

image
Olivier Douliery

Predsjednik i prva dama dobro su se zabavljali - on je salutirao dječaku odjevenom u vojnika, ugodno porazgovarao s hot-dogom i grupicom jednoroga, te svojom poznatom gestom "palac gore" popratio nekoliko maski u dresovima igrača američkog nogometa.

image
Olivier Douliery

Očekivano, najveće uzbuđenje izazvali su minijaturni Donald i Melania Trump. Dječak u crnom odijelu, s crvenom kravatom i poprilično raskošnom perikom, djevojčica u bijeloj haljini, oboje s maskama na licu, izmamili su velike osmijehe na lica predsjedničkog para pa su svi zajedno pozirali.

Da u jednom trenutku djevojčica nije povukla dječaka za ruku i natjerala ga da krenu daljem druženje bi se vjerojatno još nastavilo.

- On voli novinare - komentirao je Trump.

image
Olivier Douliery

Nije moglo ni bez politike, dakako, ne iz dječjih usta. Nekoliko je odraslih u njihovoj pratnji, predsjedniku doviknulo kako ga vole i zazvalo "još četiri godine" pa je Trumpov osmijeh bio još veći.

Inače, maškare su tradicionalan događaj u Bijeloj kući od 1958. godine kada je tadašnja prva dama Mamie Eisenhower odlučila dekorirati svoj dom za ovaj praznik tipičan za anglosaksonsko govorno područje. Male maškare, pak, predsjednička obitelj ugošćuje od vremena Richarda Nixona.

Iako se Noć svih svetih (All Hallows Eve ili skraćeno Halloween) danas obilježava širom svijeta, uz žestoko protivljenje katoličke, a posljednjih godina i pravoslavne crkve zbog njegova poganskog temelja, u SAD-u mu popularnost nikad nije pala.

image
Olivier Douliery

Mlađe generacije ga obožavaju. Ankete, primjerice pokazuju da više od 51 posto milenijalaca smatra Noć vještica svojim najdražim praznikom, a 65 posto njih misli da "nikad nisi prestar za slavljenje Halloweena". Prema istraživanjima nacionalne federacije trgovaca 69 posto Amerikanaca slavi ovaj dan (noć) i po glavi potroše 25 dolara samo na slatkiše. Trgovcima je prošle godine donio devet milijardi dolara zarade. Iako će 2020. zasigurno zabilježiti gigantski pad, novac će ipak doći.

image
Olivier Douliery

Među najtraženijim maskama ove godine su one Karen, histerične bijele žene u srednjim godinama koja posvuda istjeruje pravdu, filmskog antijunaka Venoma i šašave Harley Quinn. Politički inspirane maske uvijek su top listi deset najtraženijih, pa je tako i sad - tu Donald Trump za nekoliko postotaka vodi ispred svojeg oponenta na predsjedničkim izborima, Joea Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:10