BILJANA MANČIĆ

BILA JE HRVATSKA MISS UNIVERSE, A DANAS 'GANJA' DOKTORAT I JEDNA JE OD NAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH PODUZETNICA 'Temelje svega udarila je moja majka...'

 Vojko Bašić / CROPIX
 

Jedna od onih koje su junački pridonijele razbijanju stereotipa o ljepoticama koje se ograničavaju samo na izgled, komprimirano u kovanicu "lijepa i glupa", zasigurno je Biljana Mančić iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Ta je crnokosa krasotica, naime, davne 2006. godine osvojila prestižnu lentu Miss Universe Hrvatske, da bi nakon toga stekla još dvije akademske titule. Najprije je diplomirala na koledžu američkog menadžmenta u Dubrovniku, da bi onda visoku stručnu spremu nadogradila magistarskim radom na studiju međunarodnog poslovanja u Sloveniji.

No, tu ne kani stati. Danas 33-godišnja Biljana, koja je prije sedam godina postala i majka, u rujnu kreće na program za doktorski studij pri istoj visokoškolskoj ustanovi, i to u sektoru inovacija i održivog poslovanja u digitalnom društvu.

A dok se bude polako uspinjala ka akademskom vrhu, Biljana će paralelno provoditi i svoju drugu misiju: pokušavati unaprijediti, po njezinu, ali i mišljenju mnogih, u Dalmaciji još uvijek nedovoljno afirmiran sektor zdravstvenog turizma.

U tom smislu prihvatila se pionirskog pothvata u Splitsko-dalmatinskoj županiji čije su je institucije, uključujući i županijsku Turističku zajednicu, svesrdno podržale; postala je predsjednica Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije, koji u ovoj mladoj i još formacijskoj fazi okuplja desetak članova, dakako, s tendencijom povećanja brojnosti...

- Sukus je jednostavan i može se sažeti u nekoliko riječi: ujedinimo se, zajedno smo jači! - u optimističnom tonu započinje nekadašnja misica, a danas uspješna menadžerica, koja je nakon odrađenog mandata službeno najljepše, rekosmo, nastavila obrazovanje, ali i smiono ušla u poduzetničke vode.

Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Nebrojeno puta zasukala rukave

Najprije je otvorila turističku agenciju, a potom i obiteljski posao vezan uz industriju ljepote nastavila otvaranjem vlastitoga kozmetičkog salona u Trogiru. Istodobno je dobila zastupstvo za hit-proizvod na američkom tržištu, šećernu pastu kao inovaciju, i time je najprije šarmirala domaće tržište.

Onda je rečeno zastupstvo s hrvatske razine proširila na cijelo područje bivše Jugoslavije. Nebrojeno je puta i sama zasukala rukave kad je trebalo nešto praktično odraditi, pa za sebe u šali kaže da je "stvorena za poslovni sako i za trliš"...

Lani se, pak, upustila u još jedan poduzetnički pothvat; utemeljila je prvi sajam zdravstvenog turizma u Dalmaciji naziva "Mediteran 365", koji će sljedećeg vikenda doživjeti i svoje drugo izdanje.

- Već prve godine smo na dalmatinskom sajmu međunarodnog karaktera imali tridesetak izlagača, a ove godine priču smo proširili i na eminentne predavače, uz postojeće i nove partnere-izlagače. Imat ćemo uistinu meritorne govornike, znalce iz Indije, SAD-a, Italije, Ukrajine, Gruzije...

Svi koji imaju u tom smislu nešto ponuditi, pronaći ili naučiti, jamačno će se vidjeti u toj priči, ove godine smještenoj u hotel "Park" - napominje sugovornica Slobodne, u čijem je obiteljskom vlasništvu i najveći salon za uljepšavanje s najviše zaposlenih u Hrvatskoj (!), te odnedavno i mali luksuzni hotel koji kao svojevrsna mikro-cjelina podržava priču o potencijalu zdravstvenog i, nazovimo ga tako, "ljeposnog" turizma.

- Dakle, temelje svega udarila je moja majka, u gradu dobro poznata Gorica Mančić, porijeklom Makedonka. Od nje sam vjerojatno naslijedila taj poduzetnički nerv i sklonost poslovnom riziku. Znate, ona je napravila posao ni iz čega, samo zahvaljujući svojoj marljivosti, požrtvovnosti i odricanju od vlastitog luksuza i komoditeta.

Odrasla sam u njezinu salonu, najprije malenom, a potom velikom i respektabilnom, koji je odgojio danas puno umješnih obrtnica. Kroz naš studio prošla je cijela vojska naučnica; imali smo i teških dana, ali smo to na sreću pregrmjeli.

Kroz više desetljeća bavljenja uljepšavanjem i zdravljem uvidjeli smo da smo, kao Split i Dalmacija, zapravo idealna destinacija u koju dolaze na različite tretmane klijenti iz cijeloga svijeta; jednostavna formula mogla bi se sažeti u idealan omjer kvalitete i cijene.

Dakle, u Hrvatskoj danas možete napraviti, primjerice, dentalni implantat za oko tisuću eura, dok u zapadnim zemljama Europe isti zahvat stoji osam puta skuplje. Slično je i s drugim invazivnim zahvatima poput ugradnje silikonskih implantata u grudi, ali i onim nekirurškim poput trajne šminke ili ubrizgavanja filera.

Meka klima pogodna za zahvate

Zato smo vrlo konkurentni na tržištu, a imamo također visoke estetske i zdravstvene standarde. Konkretno, kod moje majke kao pionirke trajne šminke u Splitu još prije petnaestak godina, zahvaljujući usmenoj predaji (jer bilo je to vrijeme prije Instagrama i sličnih virtualnih alata), dolazile su Švicarke i Ruskinje na tretmane, crtale su obrve, usnice i oči, i odlazile oduševljene te nas preporučivale drugima.

Danas smo ih zadržali više dana u vlastitom hotelu; tako su u prilici napraviti i druge zahvate, ali i potrošiti izvapansionski, upoznati se s ljepotama Splita tijekom boravka, i to preko cijele godine.

Naša je komparativna prednost i meka mediteranska zima, klima pogodna za razdoblje oporavka nakon nekog zahvata. Tako ne moramo računati samo na goste koji žele toplo more, nego i one koji će tijekom cjelogodišnjeg razdoblja istraživati našu wellness-ponudu, kušati hranu u sve više dobrih splitskih restorana te svakako vidjeti i lokalne kulturne sadržaje koji su nas odavno uvrstili u europski kulturni krug.

Zdravstveni turizam nije izolirana cjelina, da tako kažem, nije za fah-idiote, nego ljude koji teže ljepoti duha i tijela, te zdravlju kao osnovnom preduvjetu - podvlači predsjednica granskog, novoustoličenog klastera, ispred kojega je nedavno boravila u resornom Ministarstvu (zdravstva) vezano uz izmjenu i dopunu Zakona o zdravstvenom turizmu.

U svjetlu činjenice da je toliko "rasprodana" te požrtvovna majka djevojčice koja će krenuti u rujnu u prvi razred osnovne škole, samo se nameće pitanje: Kako sve to stigne?

Vojko Bašić / CROPIX

Ustajem rano, rano liježem

- Zvuči otrcano, ali najvažnija je dobra organizacija. Nijemci kažu: "Ako želiš uspjeti u životu, moraš ustajati rano!" Eto, dio istine krije se i u tome; svako jutro ustajem najkasnije u sedam, meditiram petnaestak minuta, a onda raspalim glazbu i ulazim pod tuš.

Moram sebi dati malo oduška i energije na startu, pa puštam plesnu glazbu ili, ako sam osobito dobro raspoložena, tamburaše (smijeh). Onda se šminkam, idem na sastanke ili snimanja, ili radim u officeu već od devet.

Nikad ne preskačem doručak ni ostala dva obroka, ali jedem umjereno da se ne udebljam ni uspavam - osmjehuje se Mančić, uz napomenu da izbjegava laktozu i gluten jer je intolerantna na ta dva sastojka.

Tajna njenog pomno njegovanog izgleda, kojim ujedno i promovira vlastitu poslovnu filozofiju, leži i u svakodnevnim treninzima, te u redovnim tretmanima uljepšavanja.

- Skoro svako poslijepodne nastojim ići u teretanu. Sat vremena izbacim iz sebe sav stres, a dakako da idem i na kozmetičke zahvate, pa de facto živim u salonu! Večernji sati rezervirani su, pak, za druženje s mojom kćerkicom, najčešće s njom i liježem već iza deset sati, najkasnije jedanaest navečer. Rijetko izlazim, ali često sam na putu pa ipak spojim ugodno i korisno - namiguje šarmantna bivša misica, kojoj rečena titula nije nimalo odmogla.

- Prije trinaest godina, na pragu moje dvadesete, potpuno - ali zaista, potpuno - neočekivana titula hrvatske Miss Universe lansirala me u svijet poslovnih ljudi. Puno sam puta te 2006. godine večerala s Donaldom Trumpom, tadašnjim vlasnikom licencije svjetskog izbora, i mogu vam reći da je vrlo energičan i srdačan čovjek koji se uvijek zanimao "how is in Croatia?".

Njegova je supruga kudikamo suzdržanija, uvijek odmjerena, ali isto tako poslovno promućurna. To je bio moj prvi susret s ljudima iz ozbiljnog svijeta biznisa i šoubiznisa, i dao mi je ne samo smjernice za dalje, nego i jedan pozitivan publicitet za ovo što radim.

Na koncu, i obiteljski sam vezana uz industriju ljepote, pa potez prijave na izbor, na koji me potaknula ranija Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan (bila je miss 2000. godine - nap. a.), nije bio pogrešan.

Ponovila bih to iskustvo i preporučila ga svakoj mladoj djevojci jer njime može samo profitirati u daljnjem životu, bez obzira hoće li upoznati supruga-nogometaša i tako sebi osigurati egzistencijalnu sigurnost, ili se pak osoviti na vlastite noge - s osmijehom je poručila Biljana Mančić, mlada žena koja se očigledno odlučila za potonju opciju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:52