SANJINA PRIČA

Bivša HRT-ova novinarka, a danas poduzetnica: ‘Iz borbe s dva karcinoma izašla sam dvaput jača‘

Sanja Račić
 Vlado Kos/Cropix
Sanja je Osječanka koja stoji iza uspješne poslovne priče nakita Allunga koji je postao pravi hit, a njezina priča doista inspirira

Bolest je nije zaustavila. Štoviše, Sanja je nakon što se pomirila s činjenicom da joj je dijagnosticiran rak odlučila učiniti sve što može da i dalje svoj život, koliko je to moguće, ima pod kontrolom.

Najvažnije je bilo ne pasti, ne klonuti.

Danas teče već šesta godina kako je život Sanje Račić, nekada novinarka HRT-a Radio Osijeka, a danas poduzetnice koja proizvodi ženski nakit, isprepleten kemoterapijama i zračenjima u kombinaciji s ulogom majke, supruge, poduzetnice...

Njezin nakit Allunga, kojem je ime, kako kaže, posudila iz jezika Aboridžina, a koje na njihovu jeziku znači Sunce, i njezina vanjština zapravo su kompatibilni. Jer, kao što njezin nakit ima Sunčev sjaj, tako i Sanjina pojava u svaki prostor donosi svjetlost i toplinu.

U ponedjeljak je, u povodu Dana žena, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku otvorena njezina prva samostalna izložba, na kojoj se do kraja mjeseca može vidjeti njezinih ruku djelo. Nakit, ali i fotografije Osijeka i osječkih motiva ukrašenih istim tim nakitom.

image
Allunga nakit

A borba to tog trenutka bila je teška. Prvo je 2015. godine dijagnosticiran karcinom dojke koji je metastazirao u aksilu. Sanja je prošla 16 kemoterapija, a broja zračenja više se i ne sjeća.

I dalje je radila novinarski posao na Radio Osijeku, gdje je tijekom prethodnih 25 godina stekla status profesionalke. Pred Božić 2017. Sanja je doznala da je karcinom metastazirao na kosti. Tada je odlučila napustiti novinarstvo i na opće iznenađenje kolega na poslu i prijatelja, dala je otkaz na Radio Osijeku. Uz podršku obitelji, supruga Željka i kćeri Tare, ušla je u svijet poduzetništva. Već je neko vrijeme iz hobija izrađivala nakit, a onda je svu svoju kreativnost odlučila podijeliti sa svijetom oko sebe. Dobila je sredstva za samozapošljavanje i krenula u novu bitku.

Paralelno je gurala na dvije fronte. Bio je to red kemoterapija i zračenja, pa red školovanja za oblikovateljicu nakita na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, u klasi Davora Šuka. Tamo je naučila kako se jetkaju, lotaju, iskucavaju i emajliraju bakar, mjed i srebro. Vrlo brzo svladala je sve tajne ovog zanata, a njezin nakit postao je popularan i tražen ne samo u Osijeku nego i puno, puno dalje. Inspiracija je praktički kroz cijeli život bila prisutna, a onda je i pretočena u djelo.

image
Allunga nakit

- Oduvijek me zanimala boja, oduvijek su me voljele boje i ja sam voljela njih. Obožavam slagati boje, piliti, lemiti, lotati, jetkati..., gledati kako sve to nastaje. Često par dana radim, pa mi se ništa ne svidi i onda sve to rastavim, pa ponovno sastavim. No, nisam mislila da će ono što je bio moj hobi, moja terapija, biti i recimo financijski isplativo. Nisam mislila da će se taj 'cirkus Colorado' veliki nakit svidjeti i drugima - iskreno će naša sugovornica, koja je nakit prvo izrađivala za sebe, potom svojim prijateljicama, pa njihovim prijateljicama, poznanicama...

image
Allunga nakit

- Onda je to preraslo u obrt i život kakav nikada nisam mislila da ću živjeti, kao što nisam mislila i da mi nekakav drugi posao može biti ljepši, zanimljiviji i izazovniji od novinarskog. No, to se sada događa, zato što sam gospodar svoga vremena, što ovaj posao uključuje putovanja zbog nabave repromaterijala, druženja... Istina, sada puno manje zbog pandemije. No, apsolutno uživam u svemu ovome. Recimo, kada kupujem repromaterijal, to je potpuna mahnitost, ali i ona je organizirana. Znam što ću učiniti od svakog djelića koji kupim i zapravo se još uvijek osjećam kao da je to moj hobi, a ne posao i plaća - kazala je Sanja i dodala: - Prvo sam fotografirala samo Osijek i uvijek sam se čudila toj ljepoti i pokušavala je ovjekovječiti na najbolji mogući način. Meni je Osijek najljepši grad na svijetu, svaki zakutak je prekrasna scenografija za nakit koji nosim. Svaki dan prošetam između 5 i 10 km sa 5-10 ogrlica u ruksaku i kada mi se svide boje i mjesto, stanem i fotografiram, a onda tim fotografijama maltretiram ljude na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:23