BRAT U ŠOKU

Britanski kompulzivni sakupljač čuvao je blago vrijedno 4 milijuna funti. Umro je siromašan....

Izdvajaju se memorabilije Beatlesa, posebno rijetki potpisani LP "Hard Day‘s Night" vrijedan 4000 funti

Četiri tisuće rijetkih knjiga, tri tisuće setova za kemiju, 12 gitara Rickenbacker, šest tisuća vintage stripova i devet polica memorabilija Brucea Leeja. To su samo neke od stvari koje su pronađene u domu najvećeg britanskog "sakupljača". Taj je 44-godišnji neženja u svom domu čuvao blago vrijedno četiri milijuna funti za koje nitko nije znao, a kad je početkom godine iznenada umro, njegov je brat ostao iznenađen onime što je pronašao. Šezdeset tisuća neotvorenih kutija i vrećica ispunjavalo je njegovu trosobnu kuću od poda do krova.

Britanac je toliko opsesivno sakupljao stvari da je unajmio još i jednosobni stan, dvije garaže, dio susjedova vrta i 24 kontejnera u kojima je pohranjivao stvari. Posljednju godinu života proveo je u hotelu jer više nije imao mjesta u kući. Vjeruje se da je kompulzivni sakupljač stvari počeo gomilati prije 18 godina, a čuvao ih je u netaknutom stanju kako bi ih mogao prodati kad ode u mirovinu.

Većinu je stvari kupio putem eBaya, a odlazio je i na konvencije kako bi prikupio tisuće drugih predmeta. Jedan je susjed rekao da mu je svaki petak dostavni kombi Kraljevske pošte dostavljao pakete. Radio je kao računalni programer, a nije jasno otkud mu točno novac za sve te stvari.

Nakon njegove smrti brat je razmišljao da sve to odnese na deponij, ali se ipak predomislio. Umjesto toga je nazvao aukcionara i, srećom, dobro da je tako učinio. Terry Woodcock iz Unique Auctions rekao je da nikada u 50 godina svog rada nije vidio takvo što.

"Nismo mogli ući kroz ulazna vrata pa smo morali ići oko kuće, na stražnji ulaz. Bili smo potpuno zapanjeni time što smo vidjeli. Sve je bilo prepuno do stropa. Bilo je vrlo teško kretati se kućom i nemoguće uopće se popeti stepenicama do kata. Čak nismo mogli vidjeti ni vrh stubišta", ispričao je Woodcock za britanske medije. Svih 18 zaposlenika aukcijske kuće provelo je posljednja četiri tjedna raspakiravajući i procjenjujući vrijednost više od 60 tisuća paketa.

Trebao je tri kombija i tim od osmero ljudi da u 180 sati tijekom šest tjedana izvadi sve te stvari. Od vrijednih stvari izdvajaju se Beatlesove memorabilije, posebno rijetki potpisani LP "Hard Day's Night" vrijedan 4000 funti, 14-karatni prsten s dijamantom od žutog zlata, potpisane fotografije i pisma JFK-a, Churchilla i Gandhija, prvi broj stripa Liga pravde vrijedan 1200 funti te gitare Rickenbacker. Oko 3000 stvari bit će na aukciji, a procjenjuje se da će se prodati za iznos od 500 tisuća do četiri milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:51