‘NE DAMO JABUKU‘

Čak 300 ljudi ispred legendarnog kluba: ‘Ovo je bio prostor slobode, a sada se gasi...‘

Rujana Jeger
 Goran Mehkek/Cropix
Nekoliko stotina osoba okupljenih u Facebook grupi ‘Ne damo Jabuku‘, organiziralo je prosvjed, koji je počeo u 17 sati

Protestno okupljanje zbog najavljenog zatvaranja poznatog zagrebačkog kluba Jabuka okupilo je u subotu poslijepodne nešto više od tri stotine ljudi.

Došli su izraziti neslaganje s odlukom Općinskog građanskog suda da ovrši klub i time ga zatvori nakon 52 godine postojanja.

No, umjesto klasičnog protesta s puno govornika i glasnih parola protest se, sasvim prikladno za Jabuku, pretvorio u svojevrsni performans odane publike.

Kao da su došli na uobičajenu klupsku večer, odjeveni mahom u crno, uz zvuke The Curea, The Smitsa, Bowiea, ulazili su jedan po jedan u klub, na pristojnoj distanci obići plesni podij i terasu na kojoj su provodili godine upijajući alternativnu glazbu, književnost, modne stilove i neklišeizirani pogled na svijet.

- Jabuka je oduvijek bila prostor slobode, a sada se gasi kao i Lapidarij, Kulušić i kino Europa - rekla je Lejla Topić, kustosica u MSU, formalna organizatorica skupa koji je okupio i Mile Kekina, Rujanu Jeger, Marinu Škrabalo, Predraga Ličinu, Igora Pavlicu, Vlatku Kolarević, Tomislava Tomaševića, Sandru Benčić i brojne druge Zagrepčane vjerne klubu koji je prije nekoliko godina, povodom 45. obljetnice postojanja i rada reklamirao riječima:„Mi držimo vašu djecu“.

FOTOGALERIJA

- U Jabuci sam više naučila o umjetnosti nego u srednjoj školi. Ovdje sam prvi puta kao djevojka i žena mogla izraziti svoje neslaganje, mladenačku ljutnju plesom, a da me nitko nije čudno gledao. Nisam morala biti djevojka od koje se očekuje da bude samo lijepa i dobra, mogla sam biti ja - kazala je Lejla Topić dodajući kako je Jabuka mjesto koje je raslo sa svojom publikom.

Podsjetila je kako je za šankom Jabuke bio i David Bowie i mnogi drugi, a sada se klub zatvara bez uvjerljivog objašnjenja. Ističe i kako je ovo zatvaranje izgleda kao sustavni plan zatvaranja kulturnih i kultnih mjesta Zagreba kao što su klubovi Kulušić, Lapidarij ili kino Europa. Sandra Benčić došla je s djecom, rekavši kako se pojavila zato da bi njena djeca za 40 godina mogla imati mjesto gdje će izlaziti.

- Jabuka mi je bila dnevni boravak - kaže Rujana Jeger prisjećajući se kako je u klub dolazila slušati recentnu alternativnu glazbu, razmjenjivati knjige koje su se u isto vrijeme pojavljivale u New Yorku, Parizu, Berlinu i drugim svjetskim centrima kulture i trendova.

Marin Viduka Stiv, voditelj Jabuke na početku je protesta rekao okupljenima da usprkos najavljenoj deložaciji, zakazanoj za utorak u 10 sati ujutro, oni ostaju do posljednjeg trenutka, očekujući da će se pronaći neko drugo rješenje za Jabuku.

Gradonačelnik Bandić je, pak, najavio kako se klub ne zatvara nego će biti ponuđen na natječaju nekome s kvalitetnim programom. Formalno, udruga koja vodi klub i koja je 2001. godine sklopila ugovor s Gradom o korištenju prostora na godinu dana je odlukom suda u stečaju, a Bandić je rekao da je dug za najam prostora dosegnuo pola milijuna kuna.

No, ipak, većina okupljenih, nekako u skladu s jednim od transparenata na kojem je pisalo: „Mi nismo pali s kruške“, ne vjeruje gradonačelniku. Podsjećaju na slučaj kina Europa koje nakon što je gradonačelnik oduzeo kino organizatorima Zagreb film festivala i voditeljima kina, stoji prazno, bez sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:55