SAMI MATEMATIČARI

Cijeli bus rješavao enigmu bake Mande: ‘Kupila sam blitvu, dala 200 kuna, a pogledajte koliko mi je vratilo!‘

Baka Manda

 Tom Dubravec/Cropix
Nasmijali su se svi koji su bili u blizini i brzo se dali u računanje. Potpuno su razumjeli pitanje i dileme suputnice u autobusu

Prvog radnog dana u novoj godini većinu nas muči isti problem - euro, piše Slobodna Dalmacija.

Sudeći po jutrošnjim iskustvima s prodavačicama u trgovinama, bit će dobro ako ih barem pola ne otvori bolovanje do kraja ovog tjedna. Prihvaćanje kuna, vraćanje eura, pa pregledavanje i okretanje svake kovanice jer se oči i ruke još nisu naviknule na cente... Rado bismo im rekli "ma, u redu je", ali bismo onda ostali kratki za pet-šest kuna. Ostaje nam samo šutjeti i prihvatiti iznos, iako ni sami ne znamo koliki je kusur.

Nema sumnje da će ovo razdoblje prilagodbe najviše patiti blagajnici, ali su zbog tolikih kovanica još više zbunjeni kupci. Tako smo u "Prometnovom" autobusu broj 60 sreli gospođu Mandu Kljajić. Promatrala nas je dok smo radili reportažu, simpatično se osmjehivala i u nekom trenutku skupila hrabrosti i zamolila nas za pomoć. Takvo pitanje vjerojatno nikad nećemo zaboraviti: "Oprostite, al možete li mi reći koliko sam ja platila blitvu?".

Nasmijali su se svi koji su bili u blizini i brzo se dali u računanje. Potpuno su razumjeli pitanje i dileme suputnice u autobusu. Dakle, gospođa Manda na Pazaru je prodavačici pružila novčanicu od 200 kuna, a dobila je natrag 20 eura i puno kovanica.

image

Baka Manda

Tom Dubravec/Cropix

Dala nam je kusur da prebrojimo koliko joj je prodavačica novca vratila.

Iz ruke u ruku smo prebacivali cente i brojali ih, bilo je tu 3.77 eura. Simpatičnoj Mandi Kljajić smo objasnili da samo među kovanicama ima preko 28 kuna. Kad smo novčanice i kovanice zbrojili i oduzeli od 200 kuna, došli smo do toga da je blitvu platila 21,18 kuna.

Gospođa Manda nam je kroz smijeh prokomentirala: "Odma su me zeznuli. Rekla mi je da košta 20 kuna!". Nema veze, kaže, ne ljuti se, jasno joj je da su svi pomalo zbunjeni, a preračunavanje u autobusu, u kojem je sudjelovalo nekoliko ljudi, nasmijalo je sve koji su se našli u toj neobičnoj situaciji, a najviše našu stariju suputnicu iz autobusa na liniji 60. Takvo iskustvo je vrijedilo barem 1,18 kuna za koliko je ostala uskraćena.

No, nema sumnje da pojedinim kupcima pogrešno konvertiranje neće biti niti malo zabavno, a još manje djelatnicima za blagajnom, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:44