IZ ZATVORA NA ULICU

Cijeli Jarun bruji o čovjeku koji mjesecima spava u autu. Doznali smo tko je, ispričao nam je svoju priču

Zdravko Đurić

 Zeljko Puhovski/Cropix
Stajao je ispred svojeg auta i razgovarao s jednim bračnim parom koji mu je odlučio donijeti benzin ne bi li se mogao grijati

Ispred Doma zdravlja Gajevo-Jarun već tri mjeseca u svojem automobilu spava Zdravko Đurić. Omotan u vreću za spavanje, na zadnjem sjedištu automobila čeka ovaj petak, kada bi napokon trebao biti zbrinut. Zdravku dotad pomažu susjedi, koji su se nakon objave na Facebooku okupili te mu u kratkom roku donijeli gorivo ne bi li se mogao grijati, te hranu i piće kako bi lakše dočekao dan kad bi se trebao maknuti s ulice.

Zdravka, koji ima 53 godine, obišli smo nakon što se na Facebooku proširila priča o susjedima koji pomažu čovjeku koji na hladnim temperaturama noći provodi spavajući u automobilu. Kada smo mu prišli, stajao je ispred svojeg auta i razgovarao s jednim bračnim parom koji mu je donio benzin ne bi li se mogao grijati. Pristao je na razgovor.

image

Zdravko Đurić

Zeljko Puhovski/Cropix

Kaže nam kako u automobilu živi jer nema smještaj, a čeka na smještaj u Domu za odrasle osobe još od rujna, kada je izašao iz zatvora. Razlozi zbog kojih je završio u zatvoru teško su nam bili provjerljivi u trenutku razgovora ali potvrdio nam je kako je prije izlaska iz zatvora njegov smještaj u Domu bio dogovoren. Međutim to se nije dogodilo, pa je završio na ulici.

image

Zdravko Đurić

Zeljko Puhovski/Cropix

Inače je, kaže, rodom iz središnje Bosne, a u Zagreb je došao još kao mladić. Školovao se u prometnoj školi nakon čijeg završetka se zaposlio kao vozač tramvaja. Govori nam kako je 31 godinu živio u braku te odškolovao dvoje djece. No, tvrdi kako se sve promijenilo nakon prometne nesreće, nakon koje mu je život krenuo krivim putem.

image

Zdravko Đurić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Sudar sam doživio 1993. godine, a tvrdim da je tada netko pogrešno okrenuo skretnicu i izazvao sudar dvaju tramvaja, od kojih sam jedan vozio ja. Taman sam išao u garažu, smjena je trebala završiti. Sve mi je stradalo tada, i kičma i noga, ali mi doktorica nije dala papire za invalidsku mirovinu. Sin mi je tada imao mjesec dana, nisam još mogao u penziju, govori za Jutarnji list Zdravko. Kroz godine je stoga povremeno radio po bauštelama, sve do 2016. godine, kada mu je dijagnosticiran tumor koji je operirao. Priznaje nam u razgovoru da mu je odnos s obitelji narušen i kako je prijavaljivan za obiteljsko nasilje, zbog čega je između ostalog bio u pritvoru. Njegova životna priča je komplicirana, a detalji su teško provjerljivi, međutim ostaje činjenica da praktički od rujna živi u automobilu, te da su se nakon objave u Facebook grupi ‘Jarun Moj Kvart‘, susjedi organizirali i počeli mu nositi stvari i hranu.

Iako mu je neugodno primati poklone drugih ljudi, govori nam kako je uvijek raspoložen za razgovor. Svatko tko dođe donese mu benzin za automobil, ponešto hrane i čaja. Za vrijeme našeg razgovora sa Zdravkom došao je jedan čovjek te mu dao novac.

image

Zdravko Đurić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Uzmite si samo, meni ti neće mnogo pomoći, vama zasigurno hoće, rekao je čovjek koji je odlučio pomoći.

- Tko bi rekao da ću ovako završiti i da će mi toliko dobrih ljudi pomoći, stvarno ne znam što reći. Hvala im svima, kaže Zdravko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 15:38