SABRINNA VALISCE

'Cijeli sam se život seksala za novac, obožavala sam to, postala sam i aktivistica za legalizaciju prostitucije, a onda sam se predomislila'

 Profimedia, Sciencephoto RM

Kako mnogi vjeruju da bi legalizacija prostitucije poboljšala položaj žena koje se bave tim "najstarijim zanatom na svijetu", tako je u to čvrsto vjerovala i Australka Sabrinna Valisce. Većinu svog života ona je radila kao prostitutka na Novom Zelandu i borila se za dekriminalizaciju prostitucije. No, kada se to doista i dogodilo, potpuno je promijenila mišljenje i sada je uvjerena da bi trebalo zakonski kažnjavati ljude koji koriste prostitutke.

Njezin ulazak u svijet prostitucije zacijelo je u skladu s mnogim istovrsnim životnim pričama: ubio joj se otac kad je imala 12 godina, njezina majka se ponovno udala i preselili su se iz Australije u Wellington na Novom Zelandu, te je trpjela život s nasilnim očuhom.

Sabrinna je sanjala da postane profesionalna plesačica, pa je čak organizirala tečaj baleta u svojoj školi. No, dok je u svojoj školskoj uniformi hodala parkom jednog dana vraćajući se iz škole, jedan joj je muškarac ponudio 100 dolara za seks. Taj je novac iskoristila da pobjegne u Auckland, gdje se smjestila u prihvatište YMCA. Ispred je bila telefonska govornica, i dok je pokušavala nazvati nekoga da zamoli za pomoć, zaustavili su je policajci.

Pretresli su je u potrazi za kondomima jer su mislili da je prostitutka zato što se YMCA nalazio iza ulice Karangahape, zloglasnog područja prostitucije.

"Ironično, to mi je dalo ideju kako da dođem do nešto novca. Policija me prestrašila, ali znala sam da ću završiti na cesti ako ne zaradim novac, a kako je ionako bilo dovoljno samo da se naslonim na zid pa da me pretražuju i da mi prijete, zaključila sam da nije bitno jesam li ili nisam prostitutka", ispričala je za BBC.

Otišla je do zloglasnog Karangahape Roada i pitala za savjet jednu od žena koje su se tamo bavile prostitucijom. Bila je to jedna mlada Samoanka, koja joj je pokazala dvije uličice gdje bi mogla raditi. Dala joj je i kondom, kazala joj osnovne cijene i savjetovala joj da natjera mušterije da se bore za one usluge koje bi ionako bila spremna pružiti, kako bi izbjegla da se mora boriti protiv pružanja usluga koje nikako ne bi htjela davati.

Nakon dvije godine prostituiranja na ulici, Sabrinna Valisce je 1989. posjetila New Zealand Prostitutes Collective (NZPC) u Christchurchu, gdje se nadala dobiti pomoć da izađe iz svijeta prostitucije, ali sve što su joj ponudili su bili kondomi, i poziv da dolazi na njihova okupljanja petkom navečer uz sir i vino.

Tamo su joj rekli da se treba boriti protiv stigme koja okružuje prostituciju i da je to posao poput bilo kojeg drugog. To je se dojmilo i postala je koordinator njihova salona za masažu i entuzijastična pobornica kampanje za potpunu dekriminalizaciju svih aspekata trgovine seksom, uključujući i makroe.

Mislila je uzbuđeno da dolazi revolucija i da će dekriminalizacija poboljšati položaj žena, ali kad je prostitucija ondje dekriminalizirana 2003. Sabrinna je ubrzo ostala bez iluzija.

Pokazalo se da je novi zakon o reformi prostitucije omogućio vlasnicima bordela da mušterijama nude "all-inclusive" ponude, što je značilo da žene ne mogu određivati cijene ili odlučivati koje seksualne usluge žele ponuditi ili pak odbiti.

Kad je s 40 godina otišla u jedan bordel u Wellingtonu potražiti posao, šokirao ju je prizor jedne djevojke koja se vratila s 'escorta' tresući se i plačući, te zbog napada panike nije bila sposobna ni govoriti. Umjesto pomoći, vikali su na nesretnu djevojku da se mora vratiti na posao. Sabrinna je nakon tog prizora spakirala svoje stvari i otišla.

Kad je to ispričala svojim kolegicama u kolektivu, potpuno su je ignorirali.

Tako je započela mijenjati svoje mišljenje i na koncu postala "abolicionist", zagovarajući model koji se trenutno razmatra u Velikoj Britaniji, po kojem treba kažnjavati makroe i mušterije, dok bi prostituirane osobe trebalo dekriminalizirati.

Valisce se prestala baviti prostitucijom 2011. i preselila u Australiju, gdje je osnovala skupinu Australske radikalne feministkinje, a prošle je godine na Sveučilištu u Melbourneu sudjelovala na prvom abolicionističkom skupu ikada održanom u Australiji.

Mnoge države u Australiji legalizirale su svoje bordele, a Melbourne ima legalne bordele još od sredine 1980-ih. Takav sustav u javnosti podržava mnogo ljudi, ali raste i pokret protivnika.

Liječnik je Sabrinni Valasce dijagnosticirao PTSP. "Bio je to rezultat bavljenja prostitucijom - pogodilo me teško, ali ja sam bila dobra u tome da zamaskiram posljedice", kazala je za BBC.

Najbolja joj je terapija, kaže, rad sa ženama koje shvaćaju kako je to biti u prostituciji, te s onim ženama koje se također bore da razotkriju štete koje donosi prostitucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 11:33