POZADINA TRANSFERA

Conte je Perišiću rezervirao ključnu ulogu na terenu, ali prvo je morao slomiti jednog čovjeka

Tottenham će Perišiću biti osmi klub u profesionalnoj karijeri

 Alessio Morgese/Afp
Od obojice igrača koji bi mu trebali biti konkurencija, 25-godišnjeg Reguilona i 22-godišnjeg Sessegnona, Perišić ima jače argumente

Modrić, Ćorluka, Kranjčar, Pletikosa, a od iduće sezone - Ivan Perišić. Nakon deset godina povećat će se niz hrvatskih nogometaša koji su obukli dres Tottenhama. Antonio Conte iskoristio je neodlučnost i sporost uprave Intera i doveo svojeg bivšeg igrača koji će, nakon belgijske, njemačke i talijanske lige, s 33 godine na leđima zaigrati i u Premiershipu.

Perišić je u ponedjeljak poslijepodne sletio u London, gdje ga je čekao liječnički pregled i potpis dvogodišnjeg ugovora sa "spursima". Ranije je i Inter, pod pritiskom navijača i trenera Simona Inzaghija, na stol stavio dvogodišnji ugovor, ali uz ponudu od pet milijuna eura po sezoni, što nije bilo u skladu s njegovim očekivanjima.

Ključnu je ulogu u cijeloj priči, prema pisanju Guardiana, odigrao Conte koji dobro poznaje Perišićeve kvalitete jer ga je trenirao u Interu i zajedno s njime u sezoni 2020./2021. osvojio naslov prvaka Serie A. Talijanski strateg toliko je želio hrvatskog reprezentativca da je blagoslov za njegovo dovođenje uspio dobiti čak i od predsjednika kluba Daniela Levyja, kojeg prati glas krutog pregovarača i čija se poslovna politika nimalo ne podudara s potpisivanjem 33-godišnjaka.

Tottenhamov dosadašnji fokus bio je na investiranju u mlade igrače i višestrukoj zaradi od njihove prodaje, ali s obzirom na to da Conte u sljedećoj sezoni želi biti što konkurentniji u prvenstvu i Ligi prvaka, potrebni su mu formirani i pouzdani igrači - a Perišić je upravo takav.

Isti zadatak

Zaštitni znak Conteove nogometne filozofije igra je s trojicom stopera, odnosno 3-5-2 ili 3-4-3 formacija. Taj sustav koristio je kad je s Chelseajem 2017. osvojio naslov prvaka, kao i kad je s Interom 2021. došao do "scudetta". Upravo je potonji trijumf referentna točka njegovih ambicija jer je Perišić Interovu pobjedničku sezonu odigrao kao nešto povučenije lijevo krilo (tj. krilni bek) na vrlo visokoj razini i bio jedan od ključnih igrača "nerazzurra" u osvajanju naslova prvaka Italije. U početku je odbijao ulogu koju mu je Conte namijenio i zbog toga 2019. otišao u Bayern na posudbu, koja je uključivala i mogućnost otkupa ugovora za 19 milijuna eura. Iako je značajno pomogao u osvajanju Bundeslige i Lige prvaka, Bavarci nisu htjeli otkupiti njegov ugovor smatrajući da je prestar za toliku investiciju.

image

Prije godinu dana slavili su Interov naslov u Serie A, a sada će Conte i Perišić pokušati napasti vrh Premiershipa

Maurizio Borsari/Aflo/Profimedia

U ljeto 2020. vratio se u Inter i naposljetku prihvatio Conteove ideje. Njegove impresivne fizičke mogućnosti, moć ponavljanja, kontrola lopte, tehnika i motoričnost pokazale su se dobitnom kombinacijom za poziciju koju mu je Conte dodijelio.

- Perišić nije svjestan koliko je moćan na toj poziciji - rekao je Conte tada novinarima Gazzette dello Sport.

Sve ukazuje na to da i dalje čvrsto stoji pri tome i da će Perišić u Tottenhamu imati istu ulogu.

Igrači koji u londonskoj momčadi trenutačno mogu pokriti tu poziciju su Sergio Reguilon i Ryan Sessegnon. Reguilon je igrač čije su primarne kvalitete prvenstveno defenzivne naravi i nikako ne može parirati Perišiću u napadačkom dijelu, a engleski mediji pišu i da postoje velike šanse za njegov odlazak. Sessegnon je, s druge strane, 22-godišnjak koji je snagom, brzinom i motoričnošću sličniji Perišiću, ali s obzirom na iskustvo koje je debelo na strani hrvatskog reprezentativca, jasno je tko će od njih dvojice imati prednost kod Contea.

Perišić neće biti jedina Tottenhamova akvizicija jer je većinski dioničar ENIC u klub ubrizgao financijsku injekciju od 150 milijuna funti uoči ljetnog prijelaznog roka. Prema pisanju portala London Football, na listi prioriteta su još i Interov stoper Alessandro Bastoni, Leicesterov veznjak Youri Tielemans i Middlesbroughov desni bočni Djed Spence.

Priča Hrvata i Tottenhama zakotrljala se u ljeto 2008., kad je Luka Modrić iz Dinama ostvario transfer vrijedan 22 i pol milijuna eura. Nakon što se prilagodio na engleski nogomet, hrvatski kapetan je pod vodstvom Harryja Redknappa postao član udarne postave na poziciji razigravača, odnosno središnjeg veznog. Engleski stručnjak često ga je navodio kao ključnog igrača momčadi. U četiri godine i 160 nastupa za Tottenham, zabio je 17 pogodaka i 26 asistencija.

Redknappovi mezimci

Posljednjeg dana prijelaznog roka 2008. pridružio mu se i Vedran Ćorluka, koji je za 14 milijuna eura iz Manchester Cityja prešao u Tottenham, gdje će također ostati četiri godine.

Kao i njegov prijatelj i reprezentativni kolega Modrić, brzo je stekao veliko Redknappovo povjerenje. Igrao je na poziciji desnog bočnog i stopera te u 109 nastupa zabio jedan pogodak i upisao šest asistencija.

image

Luka Modrić i Niko Kranjčar u danima kad je Tottenham bio "Crottenham"

Ian Kington/Afp

Također posljednjeg dana prijelaznog roka, ali godinu dana kasnije, i Niko Kranjčar je stigao na bivši White Hart Lane, a Tottenham je zbog Hrvata koji su nosili dres "spursa" u medijima sve češće nazivan "Crottenhamom". Došao je iz Portsmoutha za nešto manje od tri milijuna eura i zadržao se tri sezone. Odigrao je 3824 minute, upisavši pritom 11 golova i osam asistencija.

Posljednji koji se pridružio hrvatskoj koloniji bio je Stipe Pletikosa, koji je u kolovozu 2010. stigao iz moskovskog Spartaka na jednogodišnju posudbu. Ipak, njemu boravak u Londonu vjerojatno nije ostao u lijepoj uspomeni. U jedinom nastupu za Tottenham primio je četiri gola u porazu (1-4) od gradskog rivala Arsenala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:38