‘EVO STRIPERA!‘

Covid-redari na meti obožavateljica: ‘Uh, kad vidim ovog mišićavog, dođe mi da kršim mjere‘

Mate Lukić i Šime Radošević sa turistkinjom na zadarskoj rivi
 Jure Miskovic/Cropix
Moji momci rade 214 dana u tri smjene bez predaha, a njihove slike na mrežama dijele i neke političarke, kaže njihov šef Mate Lukić

Članovi Postrojbe civilne zaštite opće namjene Zadar, koji rade kao covid-redari, posljednjih dana izazvali su veliku pozornost. Nakon objave njihovih fotografija s terena mnoge su se žene na društvenim mrežama počele raspitivati o naočitim momcima u tamnoplavim uniformama koji svakodnevno patroliraju Kalelargom.

"Bar imamo u što gledati... Voljela bih da me neki od njih zaustavi na cesti... Uff, kad vidim onog mišićavog, dođe mi da ne poštujem mjere", samo su neki od komentara nakon što su vidjele njihove fotografije.

Novo omraženo zanimanje tako su preko noći učinili simpatičnim. Preko lokalnih društvenih mreža, žene su počele tražiti njihova imena, raspitivale su se jesu li slobodni... Sportaši u uniformama Članovima postrojbe sve je to laskalo dok ih nisu "stisle" njihove ljepše polovice, a neke su im čak stavljale zajedničke profilne slike da smanje brojeve zahtjeva nepoznatih žena.

Čak se javno oglasio i njihov šef koji je rekao da se mladići žale jer im tolika pozornost izluđuje partnerice, kojima se teško nositi s ljubomorom.

image
Šime Radošević
Jure Miskovic/Cropix
image
Covid redari u akciji
Luka Gerlanc/Cropix

- Imamo nekoliko mlađih momaka sportaša koji su stvarno zgodni. Postrojba je dobila nove uniforme i kad su objavili slike na portalima, sve je eskaliralo. Uključile su se i neke poznate osobe, čak su i neke umirovljene političarke dijelile naše fotografije, a o nama su govorili i izvan hrvatskih granica. Kad lavina krene, nema kraja. Nama je to simpatično u ovim danima kad su svi živčani i ovo nas je baš nasmijalo - kroz smijeh nam kaže Mate Lukić (30), voditelj Postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Zadra, i važno dodaje da je on sretno oženjen i ima kćer.

Humor je, kaže, potreban u ovim stresnim vremenima. Međutim, napominje da je njihova primarna zadaća nadzor nad odlukama i preporukama Stožera, odnosno HZJZ-a, i zaštita zdravlja građana. U slučaju ovih mladića stoji ona da je sadržaj ipak važniji od forme. Koliko god forma bila privlačna. Jer, njihov posao nije lagan - oni upozoravaju građane na važnost pridržavanja epidemioloških mjera.

image
Mate Lukić
Jure Miskovic/Cropix

Njihova postrojba je na terenu posljednja 214 dana, uključujući neradne dane, praznike i blagdane. Rade u tri smjene i jedni su od rijetkih koji djeluju od početka koronakrize bez prestanka. Otkad je Nacionalni stožer početkom listopada uveo covid-redare, ekipa zadarske Civilne zaštite preuzela je taj posao na sebe. Institucija redara za covid uvedena je zbog golemog pritiska na ugostitelje s obzirom na nove, stroge mjere, pogotovo onu prema kojoj svakom gostu moraju osigurati 4 četvorna mjesta prostora.

Također, preporuka je i da javna okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati po jednog covid-redara na svakih 50 ljudi. Sve redom dobrovoljci Svi njezini pripadnici regrutirani su iz gradskih poduzeća te za obavljanje posla dobivaju jednaku plaću kao što su dobivali u poduzećima u kojima su zaposleni.

- Kako mobilizaciju obavlja gradonačelnik, Postrojba civilne zaštite opće namjene popunjena je iz redova gradske uprave i komunalnih tvrtki Grada i Županije. Svi su se dobrovoljno prijavili. Zadaća postrojbe je obavljanje nadzora svih odluka Nacionalnog stožera RH i preporuka HZJZ-a - objasnio nam je Ante Babić, zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera Grada Zadra.

image
Mate Lukić i Šime Radošević
Jure Miskovic/Cropix
image
Šime Radošević
Jure Miskovic/Cropix

Iako je u svibnju Ravnateljstvo civilne zaštite RH donijelo nalog za demobilizaciju svih mobiliziranih postrojbi na području RH, odlukom zadarskog gradonačelnika, njihova postrojba je i nakon tog dana nastavila djelovati i danas se svi troškovi financiraju isključivo iz gradskog proračuna. Mate Lukić zaposlen je u javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije i vijećnik je u Gradskom vijeću. Nikola Perović radi u komunalnom redarstvu, Denis Laća u Vodovodu, Damir Paleka u ŠC-u Višnjik, a Šime Radošević (35) zaposlen je u Komunalnom odjelu Grada Zadra.

- U početku je bilo najgore jer nitko nije znao o kakvoj je bolesti riječ. Sjećam se da sam u travnju doveo novinare da im pokažem karantene i dopustio im da uđu slikati, ali nitko nije želio pa smo to mi obavili umjesto njih. Svaki put kad bismo se vratili kući, čekala bi nas kompletna dezinfekcija. Bili smo zabrinuti zbog sigurnosti svojih bližnjih. Sad je dobro, stekli smo neka saznanja te iskustvo djelovanja na terenu - kaže nam Mate koji ima suprugu i kćerkicu.

Šime kaže da su ih proljetos neki smatrali ludima jer su riskirali svoje zdravlje i svojih bližnjih. Radni dan im je u smjenama, ali neki dani nemaju "kraja".

"Kad god je neki veći problem, ja dođem. Radimo u sve tri smjene, dakle i noćnu, koja je najteža. Imamo desetak prijava na dan. Neke su točne, a nekima građani rješavaju osobne razmirice između sebe. Dakle ima korisnih, a ima i onih koji nam samo oduzimaju vrijeme - kaže Mate.

Neke situacije su ih čak i nasmijale.

- Jedna gospođa je prijavila da joj preko ventilacije puštaju covid u stan iz jednog kafića - prisjećaju se uglas.

Jedan vlasnik male pekare, koji je radio noću a spavao danju, a čija djelatnica nije znala hrvatski, u travnju nije znao što se događa i da je pandemija, prisjećaju se. Educiraju i upozoravaju Noćne su im uvijek posebno zanimljive jer tijekom njih uvijek se nešto događa, pogotovo vikendom kad su aktualne svadbe i provod u klubovima. Dogodilo im se da su ih zamijenili i za stripere. - Vrhunac su djevojačke večeri kad bi dame mislile da smo mi gosti iznenađenja, a ne kontrola - kaže Šime.

Postrojba je odlično organizirana, a u suradnji s načelnikom Stožera Babićem razrađuju svakodnevni plan djelovanja. Kažu da je Zadar imao konstantno dobru epidemiološku sliku, što im je olakšavalo posao.

- Surađujemo sa svim službama odlično, od ravnateljstva MUP-a, centra 112, državnog inspektorata, saniteta, hitne i svih ostalih. Ali to na kraju sve ovisi o disciplini i odgovornosti građana koji su kod nas pozitivni. Neugodnih iskustava s našim sugrađanima gotovo nema, ugostiteljima pomažemo edukacijom i upozorenjima i oni znaju da smo mi tu zbog njih - navodi Mate. Imali su i slučaj Britanca koji je pobjegao iz karantene.

- Brzo smo ga našli pa sam odlučio da ga se zaključa dok ne smislim rješenje. Tužio me britanskom veleposlanstvu da sam mu ugrozio prava dok je iz karantene na račun našega grada slao posebne zahtjeve za jelo i druge potrebe - priča Mate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:56