PROBLEMATIČNI CRTIĆ

Crtani lik izbačen iz filma: Pepé Le Tvor optužen za seksualno zlostavljanje i vrebanje

 Screenshot
New York Times objavio je članak u kojem je Pepé imenovan među likovima iz djetinjstva koji su "normalizirali kulturu silovanja"

„Gdje si nestala, moj ljubavni oblačiću? Moja ljubičice, moje sve...?”, „Ja tražim da te nađem!”, znao je zavapiti Pepé Le Tvor, ili u originalu Pepé Le Pew, animirani je lik iz serije crtića Warner Bros., Looney Tunes i Merrie Melodies, predstavljen 1945. Prikazan kao crno-bijeli tvor koji je ujedno i Francuz, Pepé je u neprestanoj u potrazi za ljubavlju. Tako zaljubljen naganja i fatalnu Penelope Pussycat, crnu mačku, koja se očeše o bijelu boju, pa Pepé vjeruje da je najljepša tvorica koju je ikada vidio. Ona, pak, nije baš oduševljena njegovim ustrajnim udvaranjem.

No, iako je Tvor Pepé mnogima mila asocijacija na djetinjstvo, sagledan u današnjem svjetlu – on je zlostavljač.

image
Screenshot

„Zaključa je u sobu da ne bi mogla pobjeći, ljubi je iako je jasno da se ona otima”, glasi jedan od tvitova koji ističe da zbog Pepéovog agresivnog 'osvajanja' Penelope, ovakav crtić ne pripada u 21. stoljeće.

New York Times objavio je prošlog tjedna članak u kojem je kolumnist Charles M. Blow imenovao Pepéa među likovima iz djetinjstva koji su "normalizirali kulturu silovanja". Speedy Gonzales također je spomenut jer ima "prijatelje" koji su "pomogli popularizaciji korozivnog stereotipa pijanih i letargičnih Meksikanaca".

Dok je, Pepé Le Tvor, s druge strane već ranije optužen za širenje stereotipa o Francuzima.

image
Screenshot

Još je 2017. profesorica Amber E. George u svom eseju opisala Pepéove postupke prema Penelope Pussycat kao "seksualno uznemiravanje, vrebanje i zlostavljanje" i napomenula da Pepéove osobine ismijavaju francuski narod i njegovu kulturu.

Čak je i komičar Dave Chappelle u svom stand-up filmu „Killin' Them Softly” iz 2000. godine Pepéa nazvao – silovateljem.

Sada je, pak, otkriveno da Pepé Le Tvor neće biti dio filma „Space Jam: A New Legacy”, koji je akcijsko-animirani sportsko-komični film redatelja Malcolma D. Leeja i nastavak filma „Space Jam” iz 1996. u kojem uz Zekoslava Mrkvu glumi i košarkaška legenda Michael Jordan. U novom nastavku filma koji bi trebao biti premijerno prikazan ove godine glumit će, pak, LeBron James, košarkaški heroj današnjice.

image
"Space Jam: A New Legacy" s košarkašem LeBronom Jamesom
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Pepé Le Tvora stvorio je pokojni američki redatelj animiranih filmova i karikaturist Chuck Jones, koji je kreirao i Zekoslava Mrkvu, Paju Patka, Kojota i Pticu Trkačicu...

Linda Jones, 83-godišnja kći pokojnog Chucka Jonesa, u intervjuu za TMZ, rekla je da se "snažno ne slaže s idejom da je umiljati tvor ikako pridonio kulturi silovanja" i da "ne misli da je itko tko je ikada gledao Pepéa bio nadahnut da izađe i siluje ili uznemirava ljude".

U razgovoru za Entertainment Weekly Jones je rekla da je njezin otac bio suosjećajni liberalni čovjek koji je izvorno crtao crtiće o Pepéu za odraslu publiku koja je išla gledati njegove filmove u kina 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća kada su se crtići prikazivali u kinima prije filmova i više se nikada nisu ponavljali.

image
Linda Jones Clough (desno)
Ethan Miller/Getty Images/Profimedia

Jones je usporedila Pepéa s Charlesom Boyerom, popularnim francuskim glumcem tog doba.

- Postoji razlika između odluke da se ovi crtići sada identificiraju kao neprikladni i one da su tada pridonijeli kulturi silovanja - obrazložila je.

Jones ističe da nema problema s Pepéovim izbacivanjem iz filma „Space Jam 2”, dodajući kako je i sama zagovornica istraživanja ovako osjetljivih tema, jer je prošla puno toga radeći na mjestu izvršne direktorice vlastite tvrtke.

image
Pepé Le Pew
Screenshot

Dodala je kako vjeruje u odluku Warner Brosa da Pepéa gurnu sa strane ako misle da je tako najbolje, ali nada se da mogu vratiti lik u drugom obliku ili modu.

- Suština lika mogla bi se prenijeti u nešto što je sada prihvatljivije - rekla je.

Entertainment Weekly dobio je i službenu potvrdu da je Pepé već davno izbačen iz filma „Space Jam 2” nakon što je scena već bila isplanirana, ali ne i u potpunosti animirana, te da odluka o izbacivanju nije epilog članka New York Timesa.

Saznaju i da je Warner Bros Studio ažurirao izgled Zečice Lole u novom filmu kako bi je prikazao na manje seksualiziran način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:48