IVAN STEVANOVIĆ

DA JE STIVI AMERIKANAC, O NJEMU BI VEĆ SNIMILI FILM Ispovijest hrvatskog vratara koji ruši najveće reprezentacije svijeta

 Goran Sebelić / CROPIX
Rukometna priča hrvatskog vratara koji danas ruši najveće rukometne sile na svijetu počela je, prema njegovu vlastitom mišljenju, prekasno. U rukomet je ušao sa 14 godina i debitirao na velikom prvenstvu sa 33

Ni godinu dana nakon što je postao otkrićem hrvatske javnosti na Europskom prvenstvu u Poljskoj, priča o Ivanu Stevanoviću, vrataru “kauboja” i PPD Zagreba, se ne stišava. Zapravo se ponovno intenzivirala odličnim obranama riječkog vratara kojima je izludio Španjolce odvevši Hrvatsku u polufinale Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

Životna priča

- Igrali smo odlično obranu, zatvorili smo sve što smo mogli, a i više od toga. Stvarno je bilo odlično, najbolje dosad. A obrane, ma dobro, bitno da smo prošli, tko bi se sjećao obrane - skroman je kao i uvijek ostao vratar koji je Španjolcima obranio devet udaraca.

Popularni Stivi do prije godinu i malo više bio je u rezervi na golu Zagreba, a kamoli u planovima reprezentacije koju je taman počeo voditi Željko Babić. Danas ruši Španjolce i najavljuje nove pobjede koje bi nas trebale dovesti do prvog velikog finala nakon 2010. godine i Eura u Poljskoj.

- Španjolska je momčad iz Top 4 kao i mi, presudila je samo koncentracija, a pobjeda je poruka da nismo još završili posao - poručio je Stevanović, koji ima recept i za Norvežane.

Naime, njih je izludio u susretu za broncu kojom je okrunio turnir života, a kao da mu to nije bilo dosta, u Herningu je tri mjeseca kasnije još jednom zaustavio Skandinavce i odveo Hrvatsku u Rio na Olimpijske igre.

Skauting je već napravljen, a Stivi zna s kojih pozicija prijete najbolji šuteri.

Montpellier, Francuska, 240117.
Dvorana L'Arena.
Utakmica cetvrtine finala Svjetskog prvenstva izmedju reprezentacija Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Ivan Stevanovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Na fotografiji: Ivan Stevanović

- Norvežani igraju jako dobro, obrana im je ključ, tu su uigrani, gusti i iz toga zabijaju puno laganih golova, posebno Björnsen i Jondal. To im prvo moramo spriječiti, a sve ostalo će biti lakše - napominje Stevanović, čija životna priča i najravnodušnije ostavlja bez daha.

Idol Matošević

Rođen u Rijeci 1982. godine, hrvatski vratar počeo se baviti plivanjem, s kojim je raskrstio tek u sedmom razredu osnovne škole. Društvo koje je većinom treniralo rukomet povuklo je Ivana na rukomet, gdje je ostao do danas. I nije požalio.

- Ma, ja sam realno prekasno krenuo s rukometom, tek sa 14. Onda nije ni čudno što sam bio debitant na velikom rukometnom prvenstvu sa 33 godine - ističe Stivi koji nakon tri godine prvi put dolazi u Zamet.

Tamo je zatekao idola i olimpijskog pobjednika Valtera Matoševića, koji je Stevanoviću mnogo pomogao u svladavanju vratarskih prepreka.

Na vratima Zameta bio je u nekoliko navrata, a imao je i epizode u Poreču i slovenskom klubu Krško, gdje se prvi put susreo s današnjim izbornikom Željkom Babićem, ali ta je priča završila kobno za obojicu. U prvoj sezoni ispali su iz lige i tada je Stevanović počeo razmišljati o prekidu karijere. Na sreću, još je između vratnica.

Njemačka

- Pomislio sam, možda to nije - to. Da više nemam što tražiti u rukometu ako dosad nisam uspio ništa napraviti. Drugima je išlo, zarađivali su više, imali više sreće, a ja ništa. Mislio sam da je vrijeme - rekao je Ivan koji je završio Prometni fakultet i unatoč svim nedaćama uspio napraviti veliku karijeru nakon 30. godine.

Umag, 090117.
Pripremna utakmica prije svjetskog rukometnog prvenstva u Francuskoj. 
HEP Croatia Cup, 3. kolo, Hrvatska - Crna Gora. 
Na fotografiji: Ivan Stevanovic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelić / CROPIX
Na fotografiji: Ivan Stevanović

Nakon odlične igre po povratku u Zamet došao je poziv iz redova PPD Zagreba koji se ne odbija. Nije Stivi branio puno, a početkom prošle sezone došla je i ponuda iz Njemačke koju je odbio iz razloga što je klub ispao iz lige. Počela je sezona, došao je reprezentativni poziv, a Stevanović je na pripremama bio četvrti ili peti izbor.

Nakon Poljske

- Fićo je imao još ozbiljniji problem s leđima, Pešića je mučio kuk i pomalo sam uz Alilovića dobivao sve više šanse. I onda je Mirko otišao, uzeo pauzu i danas je to što jest. Ni kriv ni dužan dobio sam priliku - nastavlja skromni Stivi koji nakon Poljske nije stao s odličnim obranama.

Uslijedio je već spomenuti Herning, pa Olimpijske igre i na kraju Svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje se Stevanović pojavio kao hrvatski spasitelj protiv Furije. Da je Stivi Amerikanac, o njemu bi već snimili film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:38