NE SMIJE NA US OPEN

'DAJTE NAM PUTOVNICU, UZMITE STVARI I VAN IZ AVIONA' Uspješni sportaš za Jutarnji otkrio dramu i poniženje koje je doživio zbog Trumpove uredbe

Lijevo: Meisam s trogodišnjim sinom Manijem, desno: Donald Trump

Najnovija odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, izaziva ne samo zgražanje cijelog svijeta, nego i privatne patnje koje nezasluženo prolaze oni koji s terorizmom nemaju apsolutne nikakve veze.

Jedan od njih je i 30-godišnji Iranac Meisam Rafiei, uspješan sportaš koji je jučer na aerodromu u Reykjaviku spriječen da nastupi na najprestižnijem američkom natjecanju u taekwondou - US Openu, koje se ovih dana održava u Las Vegasu.

Besmislenosti situacije pridonosi i činjenica da je Meisam od 2012. godine državljanin Islanda. Još 2010. iz rodnog se Irana preselio u Reykjavik, gdje je ubrzo stekao povjerenje, prijateljstva i ljubav lokalnih ljudi, podučavajući njihovu djecu taekwondou, ali i osobno osvajajući prestižne sportske naslove pod bojama islandske zastave. Ipak, surovom odlukom američkih vlasti jučer je spriječen da u tome nastavi, a jučerašnje iskustvo koje je u razgovoru s nama podijelio duboko ga je povrijedilo. Prepričao nam je detalje neugodne situacije koja se odvijala na aerodromu:

- S mojim islandskim timom stigao sam na aerodrom. U trenutku izdavanja moje karte, koju sam rezervirao tjednima prije novonastale političke situacije, na šalteru mi je rečeno da je došlo do problema i da moraju obaviti neke telefonske razgovore – prepričao nam je mladi sportaš, napominjući da je, svjestan svog porijekla, strahovao od ovog scenarija od trenutka kad je čuo za Trumpovu odluku.

Ipak, s obzirom na islandsko državljanstvo i putovnicu, vjerovao je kako bespotrebno brine. I, na trenutak se učinilo da je tomu doista tako. Naime, aerodromsko osoblje je nakon nekoliko poziva upućenih američkoj službi za sigurnost dobilo povratnu informaciju da se Meisam može ukrcati na avion za San Francisco i da njegovo dvojno državljanstvo ne stvara problem. Rafiei shodno tomu posjeduje i dvije putovnice. No, ona iranska mu je odavno istekla i njome se ni ne koristi u posljednjih pet godina koliko je državljanin Islanda.

Nakon napornog i neugodnog iščekivanja odgovora na aerodromskom šalteru, sportašu je laknulo što mu je dopušten odlazak na natjecanje za koje se pripremao mjesecima. Nakon što se konačno smjestio u avion, tik prije polijetanja do njega je došlo nekoliko službenih osoba koje su zatražile njegovu putovnicu i uputile mu naredbu da uzme svoje stvari i izađe iz aviona. Dakako, cijela scena odvila se pred njegovim prijateljima i svim ostalim putnicima u avionu.

- Sve što su mi rekli bile su te tri rečenice. 'Molim Vas Vašu putovnicu', 'Uzmite svoje stvari', 'Napustite avion' – prepričava Meisam, dodajući kako su mu kasnije rekli da je američka služba za sigurnost ipak povratno zvala aerodromsko osoblje i obavijestila ih da su se predomislili u svojoj odluci.

Facebook
Meisam sa svojim islandskim taekwondo timom

Meisam Rafiei sportom se bavi cijeli svoj život. Još dok je nastupao za iransku reprezentaciju 2002. godine osvojio je zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Grčkoj, kao i 2006. i 2008. godine na Svjetskim vojnim igrama u Južnoj Koreji. Uspjehe je nastavio nizati i kao član islandske reprezentacije. Iz godine u godinu skupljao je bronce, srebra i zlata, a među ostalim, protekle je godine nastupio i na Europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu gdje je u svojoj kategoriji do 58 kg osvojio drugo mjesto.

Taj 30-godišnjak je sreću na Islandu pronašao ne samo kao profesionalni sportaš i trener, nego i kao i otac trogodišnjeg dječaka kojeg je dobio u vezi sa svojom budućom suprugom, inače rođenom Islanđankom.

Facebook

Od trenutka kad mu je odlazak u SAD onemogućen, članovi Svjetske taekwondo federacije pokušavali su, navodno i dalje pokušavaju, riješiti ovaj problem u suradnji s Američkim olimpijskim odborom. No, pitanje je hoće li se situacija riješiti do trenutka kad Meisam mora nastupiti. On, se pak, u trenutku našeg razgovora i dalje nadao da će ga do kraja dana nazvati. Ogorčen politikom, ali s vjerom u sebe, nema vremena i želje za inatom i prepuštanjem svoje sudbine u ruke onih koji o njegovim snovima ne znaju ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:31